Hlavní obsah

Vůně rakouské metropole

Novinky, Marek Damm, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská metropole je plná krásy a lákadel i v zimě. A má své specifické vůně. V Albertinu, kde se pravidelně konají výstavy těch nejzajímavějších světových malířů, vás okouzlí vůně olejových barev. Až do dubna zde bude instalována výjimečná výstava od Moneta po Picassa.

Foto: Marek Damm, Právo

Pomník císařovny Marie Terezie.

Článek

Najdeme zde skvělá díla Renoirova, Cézannova, Matissova a samozřejmě i slavná plátna Picassova i talentované imprese Monetovy.

Plesy a laskominy

Vůni drahých parfémů, spojenou s opojnou radostí z tance, zde objevíte na více než tří stech plesech! Od ledna až do poloviny března můžete na naleštěných parketách vídeňských rezidencí vytáčet valčík.

Za 230 eur je možné pořídit vstup na nejproslulejší a nejprestižnější bál ve střední Evropě, na slavný vídeňský Ples v opeře. Vytáčet obloučky na starobylých parketách můžete od deseti večer. A určitě zde potkáte nejenom rakouského prezidenta, ale i slavné osobnosti z celé Evropy. Ostatně není to tak dávno, co zde tančil třeba Alain Delon.

.: V proslulé vídeňské kavárně Diglas si můžete dát vyhlášený sachr, výborný štrůdl, ale i jiné sladké laskominy.foto: Právo/Marek Damm

Máte-li dost peněz, můžete v zimní Vídni obrážet každý večer výjimečné restaurace a kochat se vůněmi i nenapodobitelnými chutěmi. Naleznete restaurace, v nichž kuchaři dokazují, že patří k virtuosům svého řemesla. Určitě ochutnejte místní speciality. I když slovo místní není úplně přesné.

Vídeňská kuchyně si totiž vzala z laskomin v okolních státech to nejlepší. Wienerschnitzel, čili vídeňský řízek, se původně zrodil v Miláně, Krautfleisch, což je maso se zelím, se narodilo v Maďarsku. Od Čechů zase Vídeňáci opsali recept na sladké knedlíky s ovocem. Vídeň má oproti Praze a dalším městům v Česku jednu velkou přednost: zhruba ve čtvrtině restaurací vám uvaří plnohodnotnou večeři se vším všudy i po půlnoci!

Kavárny a historie

Vůně kávy a rakouská metropole – to jsou naprosto neoddělitelné věci! Tradiční vídeňské kavárny fungují už od první poloviny 18. století a v podstatě se v nich toho zase tolik nezměnilo. Už před lety jejich návštěvníci četli noviny, hráli billiard, šachy nebo karty a ke každé kávě jim číšník pokaždé přinesl sklenici čisté vody.

Úplně nejstarší vídeňskou kavárnu založil kdysi Franz Jahn, oblíbený a neobyčejně schopný kuchař císařovny Marie Terezie. Panovnice ho údajně osobně přemlouvala, aby z její kuchyně neodcházel. Do tohoto nejstaršího café si můžete zajít na šálek horkého pití i dnes. Nachází se totiž stále v tomtéž domě na Himmelpfortgasse 6 a nese název Café Frauenhuber.

.: Obchod s luxusní čokoládou v centru Vídně.foto: Právo/Marek Damm

Jó, tradice! Už před sto sedmdesáti lety bylo ve Vídni 88 kaváren! A po určité dny v týdnu se v nich dokonce i koncertovalo. Řada vídeňských café se může pochlubit i tím, že u jejich stolků sedávaly slavné osobnosti – politici, malíři, spisovatelé.

Bankovní i burzovní operace, nápady na romány či divadelní hry – často vznikaly v kavárnách. Například do Café Central zavítal básník Peter Altenberg. Sem chodil i ruský revolucionář Lev Trockij. Poté, co před Stalinem uprchl z Ruska do Evropy pravidelně chodíval do Centralu na partičku šachu.

Secesní malíři měli zase pravidelné místo schůzek v Café Sperl. Právě tady bouřlivě diskutovali o barvách, způsobech malby a samozřejmě o modelkách. U Sperla i dnes najdete všechno jako kdysi – malé mramorové stolky, u každého dvě židle thonetky.

Každá kavárna má svůj neopakovatelný kolorit. Například v Café Diglas (nachází se hned za svatoštěpánskou katedrálou) můžete ochutnat nenapodobitelně skvostný dort Sacher (Vídeňáci tvrdí, že je prý lahodnější než v samotném hotelu Sacher) a také pobaveně pozorovat obrovské křišťálové lustry, z nichž jeden je ověšený kávovými hrnky, jiný zase lžičkami.

Vídeň – to je také vůně čokolády

V uzounké uličce, hned za kostelem svatého Petra, najdete nevelký krámek U čokoládového krále. Malý obchůdek patří k nejprestižnějším v Evropě. Za ním je totiž dílnička, kde majitel – mistr cukrář Wolfgang Leschanz vyrábí chuťově nenapodobitelné čokoládové bonbony a pralinky. Začínal kdysi v hotelu Sacher, potom se vydal do světa na zkušenou.

.: Čokoláda na stovky způsobů.foto: Právo/Marek Damm

Vytvářel sladké dobroty v Tokiu, v syrském Damašku, po určitý čas dokonce působil i v Kalifornii, v proslulé luxusní čtvrti Beverly Hills.

„Jsem čokoholik,“ prohlašuje o sobě pobaveně mistr Leschanz. „Bez čokolády nemohu být ani den. Neexistuje, abych ji ze svého každodenního jídelníčku vyloučil,“ a s šibalským úsměvem hned dodává: „Jen si ji kupuji u konkurence, protože ta moje je pro mě moc drahá.“

Nicméně sotva větu dokončí, hned víte, že ji nemůže myslet vážně. Čokoládové bonbony, které vyrábí a prodává, jsou totiž tak dobré, že kdo je jednou ochutná, už se bez nich neobejde.

A kdo jednou navštíví Vídeň, také se sem bude muset vracet znova a znova...

Jak se do Vídně dostat

Autem pojedete z Prahy po dálnici D1 až do Brna, kde odbočíte na silnici E 461 (směr Pohořelice, Mikulov). Ta vás dovede až na hranice, potom budete stále po E 461 pokračovat směrem přes Poysdorf a Mistelbach do Vídně.

.: Nadháněči na barokní koncert bývají ve Vídni oblečení jako slovutný Mozart.foto: Právo/Marek Damm

Silniční vzdálenost z Prahy do Vídně je zhruba 300 kilometrů, je možné ji absolvovat za tři hodiny. Velice pohodlné je Pendolino. Rychlovlak dojede z Prahy do Vídně za čtyři hodiny. Cesta Pendolinem je však drahá. Levnější spojení nabízí celá řada autobusových společností, které provozují linku Praha – Vídeň.

Hromadná doprava ve Vídni

Pokud jedete do Vídně jen na prodloužený víkend, vyplatí se vám koupit Wien-Karte. Je to volná jízdenka, díky níž můžete bezplatně jezdit po tři dny všemi linkami metra, autobusů a tramvají, navíc v čipu této karty je uloženo množství výrazných slev na vstupy do muzeí a divadel, lze s ní uplatnit slevu i v mnoha kavárnách a restauracích.

Wien-Karte stojí 18,5 euro a 50 a zakoupit ji můžete v prodejních místech dopravních podniků, popřípadě v turistickém informačním centru na Albertina Platz (otevřeno denně od 9–19 hodin).

.: Pohled do vídeňské luxusní restaurace.foto: Právo/Marek Dam

Tipy

National Geographic, Arts and Exhibitions International a AEG Exhibitions ve spolupráci s Nejvyšší egyptskou radou pro starožitnosti a Umělecko-průmyslovým muzeem (Kunsthistorisches Museum, KMH) ve Vídni chystají rozsáhlou výstavu více než 150 artefaktů z hrobky slavného faraóna Tutanchamona a dalších nalezišť v okolí této hrobky. Výstava se bude konat ve vídeňském Völkerkunde Museum a potrvá od 9. března do 28. září 2008.

Vstupenky jsou vydávány na konkrétní hodinu a den, proto se doporučuje zajistit si je předem (možné koupit od prosince). Lístky lze objednávat na www.tut.khm.at, Wien Ticket (Tel.: +43/1/58885), Ö-Ticket (Tel.:+43/1/96096) a na všech rakouských pobočkách Raiffeisen Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám