Hlavní obsah

Vranov láká na barokní zámek a rekreační nádrž

Právo, Martina Žáčková

Zámek Vranov nad Dyjí, ležící ve stejnojmenné obci na Znojemsku, bývá označován za jednu z nejkrásnějších světských staveb středoevropského baroka. Ne náhodou učaroval i filmařům.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Impozantní vranovský zámek v minulosti hostil několik filmových štábů.

Článek

Točila se tu pohádka Nesmrtelná teta, film Andělská tvář a načas se tady usadil štáb natáčející známý akční film xXx s Vinem Dieselem. Zámek však zdaleka není to jediné, co do Vranova láká turisty.

Zájmu filmařů o Vranov se nelze divit, panoráma zámku je vskutku impozantní, tím spíš v kontrastu s prvním dojmem při příjezdu. Během sjíždění serpentin se zámek náhle zjeví dole v údolí, ale zdání snadné dostupnosti klame. Když sestoupíte do Vranova, máte zámek vysoko na skále nad řekou.

Poprvé jeho existenci zmiňuje v roce 1100 Kosmova kronika. Nejprve měl podobu hradu, byl součástí opevnění chránícího Moravu proti Rakousům a současný vzhled získal po ničivém požáru na konci 17. století.

Přehradu brázdí výletní lodě

Vranovská přehrada, vzdálená od centra jen asi dva kilometry, patří mezi nejteplejší v republice. Často se tu dá koupat již v červnu a letní sezóna končí až v polovině září. Přehrada je baštou chatařů. Břeh je posetý malými rekreačními domky, šanci relaxovat u vody ale mají i „běžní“ turisté. Například hned u hráze je velký kemp s písečnou pláží, která je díky pozvolnému vstupu do vody ideální pro děti.

Kromě obvyklého zázemí tu najdete letní kino, tobogan či vodní trampolínu. Dá se tady stanovat, zaparkovat karavan nebo si pronajmout chatku, v okolí je i několik penzionů.

U přehrady najdete půjčovnu loděk a vodních šlapadel, na své si přijdou vyznavači jachtingu a windsurfingu a vyhledávají ji i rybáři. Oblíbenou atrakcí jsou pravidelné vyhlídkové plavby. V sezóně loď vyjíždí až třikrát denně. Malý výletní okruh trvá hodinu a velký dvě hodiny.

V bezprostředním okolí přehrady si nenechte ujít ještě prohlídku hradu Bítov. Vedle interiérů můžete obdivovat místní minizoo. Děti si mohou za pár korun u vchodu koupit granule a pak samy krmit zvířata ve výbězích a klecích. Odvážnější školáci ocení výstavu strašidel v hradním sklepení.

Plovárna Louka: skluzavky a tobogan

Koho neláká koupání v přehradě, může vyrazit na plovárnu Louka ve 20 kilometrů vzdáleném Znojmě. Koupaliště bylo otevřeno teprve nedávno a je špičkově vybavené. Má čtyři bazény, u nichž nechybějí skokanské můstky, ostrov s proudovým kanálem, skluzavky či tobogány.

Mezi dětmi je velmi oblíbená plocha s vodními fontánami, které vystřikují vodu „ze země“ různě vysoko v pravidelných intervalech. V areálu jsou hřiště pro plážový volejbal, streetball, nohejbal a volejbal nebo kuželna.

Plovárna se ani zdaleka nepodobá starším typům koupališť, kde při větší návštěvnosti nebylo na betonu kam rozložit deku. Má travnatou zahradu o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních, takže se zde najde dost prostoru pro míčové hry i klidné spočinutí, přičemž se návštěvníci vzájemně neomezují.

Batolata neutečou

Rodiče s dětmi ocení praktické detaily – například pískoviště je od koupací části odděleno menším svahem, který batolata jen tak nezdolají a nemají šanci nestřeženě utéct.

Pokud už budete ve Znojmě, nevynechte prohlídku tohoto úhledného historického městečka. Kromě „obyčejné“ procházky si můžete vyjet na okružní jízdu vyhlídkovým vláčkem nebo obdivovat architekturu a řeku Dyji z radniční věže. Je přiměřeně vysoká na to, aby z ní byl kvalitní výhled a zároveň nahoru po schodech bez problémů vyšplhaly i malé děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Památkáři zpřístupnili část zámku Valtice

Po dlouhých a náročných opravách zámku Valtice je zpřístupněná část druhého patra. Na rekonstrukci pracovali památkáři skoro 16 let. Projekt stál zhruba 20...

Výběr článků

Načítám