Hlavní obsah

Virtuální výlet do historického vývoje Paříže v unikátním 3D projektu

Novinky, lap

Paříž je jednou z nejkrásnějších metropolí v Evropě. Mezi nejznámější monumenty patří Eiffelova věž a katedrála Notre-Dame, které si mohli zájemci prohlédnout na radnici v rámci nového projektu. Ten zobrazuje vývoj hlavního města Francie v průběhu posledních 5000 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled na Paříž v průběhu 5000 let

 
Článek

Z ptačího pohledu si mohli návštěvníci prohlédnout, jak postupně stavěli Francouzi nejnavštěvovanější památky Paříže ve 3D. Z dostupných materiálů byl vytvořen snímek, na kterém se malá vesnička rozrůstala. Nakonec se diváci přesunuli do 19. století, kdy probíhala konstrukce Eiffelovy věže.

Podkladem byly dostupné mapy, kresby i archeologické průzkumy. Nákresy a celý proces kontrolovali historici. Cílem bylo vytvořit vědecky a architektonicky přesný model, který bude zároveň esteticky dokonalý. Virtuální turisté si tak mohli prohlédnout středověký ráz města až po jeho současnou podobu.

"Chtěli jsme také vzdát hold francouzskému kulturnímu dědictví. Spolupracovali jsme proto s historiky, archeology, vědci a inženýry, kteří vytvořili virtuální procházku Paříží od galského opida až do Světové výstavy roku 1889," řekl Mehdi Tayoubi ředitel společnosti Dassault Systems, která vytvořila tento projekt.

Pařížané si poprvé prohlédli virtuální vývoj Paříže v sobotu, kdy proběhlo promítání hodinového snímku před radnicí na devíti velkoplošných obrazovkách, které dohromady vytvořily pohled o 180°.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám