Hlavní obsah

VIDEO: Zimní procházka Českým krasem až k zasněženému Karlštejnu

Právo, Miroslav Šára

Procházka zimní krajinou Českého krasu potěší milovníky romanticky členité krajiny. Nejprve vystoupáme na vyhlídku Skála, odkud lze obdivovat Svatý Jan pod Skalou s pseudogotickou katedrálou, po žluté pak budeme klesat až k lomům Velká Amerika a politických vězňů. Procházku zakončíme na nejromantičtějším hradě u nás, na Karlštejně.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Karlštejn

Článek

Úvodní zastávkou byl malebný Svatý Jan pod Skalou, velmi známé a přesto opětovně lákající místo. Do oka nám tu hned padla pseudogotická kaple sv. Maxmiliána z poloviny 19. století – a což teprve známá silueta kláštera a kostela s vysokou skálou (vlastně Skálou) v pozadí.

Místo spjaté s prastarou legendou o poustevníku sv. Ivanovi, který se v těchto končinách usadil někdy kolem roku 880, je přitažlivé za každého počasí. Dokonce i za mlžného oparu.

Vyhlídka ze Skály

Z vrcholu vápencové Skály (438 m. n. m.) i tak byla krásná vyhlídka. Na obec v údolí, na její architektonickou dominantu, i na kapli Povýšení sv. Kříže, která má od roku 1714 své místo nad klášterem – a zároveň na cestě k vrcholu majestátní Skály.

:. S kamerou na cestách - Svatý Jan pod skalouAutor: Miroslav Šára

Ze Svatého Jana jsme popojeli jen pár kilometrů. Ostatně v této oblasti je k jakékoliv turistické pozoruhodnosti jen pár kilometrů. V tomto případě jsme se vydali do obce Mořina.

Z jejího centra vede žlutá turistická stezka, míří zvolna vzhůru do travnatého vrchu. V jeho nejvyšším místě se nachází oblíbený vápencový lom. V polovině trasy si turista zcela určitě povšimne starého židovského hřbitova z první poloviny 18. století. Očima pohladí několik desítek kamenných náhrobků a když se otočí, s příjemným překvapením zjistí, jaký je odsud krásný výhled na Mořinu.

Lom Velká Amerika

Ale tato cesta vede dál. Putující brzy, ani ne po dvou kilometrech stane u silnice a zároveň u jedné z vyhlídek na lom Velká Amerika. Sestup dolů k jezeru je sice z bezpečnostních důvodů zakázán, ale nejkrásnější pohledy na skály mizící v hlubinách a modrou vodní plochu jsou stejně z cesty kopírující okraj lomu.

Žlutě značená turistická stezka vede ještě mnohem dál – a my se jí v tuto chvíli ještě necháme pár set metrů vést. Nedaleko Velké Ameriky ve směru na západ se nachází další lom s vyhlídkovým místem. Na další kamennou propast (tak trochu připomínající kráter vulkánu) se teď podíváme u Lomu politických vězňů.

Atraktivních „kaňonů“ a jezírek v hlubokých propastech je v oblasti u Mořiny a nad Karlštejnem víc. K jednomu se zdejších lomů se ještě podíváme, ale až přístě.

:. S kamerou na cestách - Lomy MořinyAutor: Miroslav Šára

Karlštejn v mlžném oparu

Už zde padlo jméno Karlštejn. Když už jsme od této obce se slovutným hradem jen pomyslných pár kroků, tak se tu trochu porozhlédneme.

V interiérech hradu – jak na nádvoří u pokladny dává na vědomí dobře čitelný nápis – je sice fotografování i filmování zakázáno, což ovšem neznamená, že tu lovci obrázků přicházejí úplně zkrátka. Exteriéry hradu stojí za to (zblízka i z dálky), stejně tak i jeho blízké okolí.

Zařaďme se tedy do zástupu, který právě stoupá stezkou od Dračí skály (jednalo se zejména o italské turisty) a bůhví pokolikáté se podívejme na nekorunovaného krále mezi českými hrady, jehož stavba byla dokončena v roce 1365.

:. S kamerou na cestách - KarlštejnAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ dokončíme návštěvu Českého krasu. Podíváme se k zasněžené Malé Americe, vystoupáme k rozhledně na vrchu Děd, projdeme se Berounem a nedalekým Tetínem a vycházku zakončíme na vrchu Kotýz.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: S kamerou na vrcholy italských Dolomit

Dnes vyrazíme na severovýchod od jezera Lago di Garda a přes Merano a Brixen se vydáme do Alp mezi velikány pohoří známého pod jménem Sextenské Dolomity.

Výběr článků

Načítám