Hlavní obsah

VIDEO: Šumavskými hvozdy k řece Vydře a na hrad Kašperk

Právo, Miroslav Šára

Hrad pohledný zvenčí i zevnitř, slatě a řeka plná peřejí – taková je ve stručnosti nabídka následující šumavské cesty. Vrátíme se při ní do závěrečných dní letošního léta, a to v místech, kde stráží hrad Kašperk, kde hučí vody řeky Vydry a kde na turisty čeká naučná stezka s vyhlídkovou věží u Jezerní slati.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hrad Kašperk

Článek

Začínáme vycházkou k řece – jak jinak – u kempu, který bývával králováckým dvorcem a jenž je znám pod jménem Antýgl. U mostu sestupujeme ze silnice na turistickou červeně značenou stezku a jdeme na sever. Trasa, směřující mj. k Turnerově chatě vede po pravém břehu řeky v její bezprostřední blízkosti.

Naše další cesta vede do míst, kde řeka Vydra dostává své jméno. Modravský potok tu přijímá potoky Roklanský a Filipohuťský a než se u Čeňkovy Pily nový vodní tok spojí s Křemelnou (a vytvoří tak Otavu), má na zhruba patnácti kilometrech vydří jméno. Jsme v Modravě.

Po zeleně značené turistické stezce

Cílem tentokrát ovšem není rázovitá ves v nadmořské výšce 980 metrů, ale necelé tři kilometry vzdálená Cikánská slať. Nachází se kousek pod vrcholem Modravské hory (1157 m). Z Modravy se k této slati lze dostat po zeleně značené turistické stezce a i když není tak známá a navštěvovaná jako např. slatě Jezerní, Tříjezerní či Chalupská, setkání s ní mohu doporučit.

Její dřevěný chodník vede lesem, prodírá se vysokými travinami, po stranách zurčí malé praménky, které nejen že k území patří, ale znovu ho zachraňují. Necitlivé meliorační zásahy v minulém století přivodily unikátnímu mokřadu téměř smrt, v současnosti se ale vše napravuje. Přesvědčí vás o tom nejen zvuk pramenící vody, ale i četné malé dřevěné hráze, které životadárnou vodu pomáhají zadržovat.

:. Šumava - Vydra a Cikánská slaťAutor: Miroslav Šára

Hrad Kašperk je prý nejstrašidelnější hrad v Čechách. Dokonce i za bílého dne je tu údajně slyšet zvuk koňských podkov, rachot povozů a práskání bičem... Nemíním s tím polemizovat, i když mi zde podobný zážitek zůstal odepřen.

Což ovšem nijak nezkalilo dojem z hradu, který – po mém soudu – je v Čechách jedním z nejpřitažlivějších. Na skalnatém ostrohu vrchu Ždánov vyrostl díky příkazu Karla IV., který se tak rozhodl roku 1356. Hrad (tehdy pod jménem Karlsberg) tu vznikl na ochranu obchodních cest i blízkých zlatých dolů. Roku 1617 jej koupilo bohaté město Bergreichenstein, jež se od té doby začalo nazývat Kašperskými Horami.

Dvě vysoké hranolovité věže jsou dobře viditelné už zdálky – úplně nejkrásnější pohled je na ně (i na celý Kašperk) od Pustého hrádku, zřícenin předsunuté bašty, která ovládala nebezpečný vrch poblíž hradu.

Mimořádný rozhled z Kašperku na šumavské lesy

Neméně úchvatné jsou interiéry Kašperku. Cesta vnitřkem hradu vede z budovy purkrabství, kde se návštěvník prostřednictvím plastik, obrazů a dalších exponátů může seznámit s dobou Lucemburků, se stavebním vývojem hradu i těžbou zlata na Šumavě. Cesta vede výš a výš, z věže je mimořádný rozhled na šumavské lesy, blízké okolí i krajinu nad městem Sušice, jíž vévodí vrch Svatobor.

Pro autora těchto řádků ještě jedna okolnost byla potěšující: jako jeden z mála hradů a zámků v Česku se nesnaží vypudit z interiérů lidi připravené fotit či točit filmové záběry. Což ovšem může být dobrá informace i pro další podobně zaměřené turisty.:. Šumava - Hrad KašperkAutor: Miroslav Šára

O místě, kam právě od hradu vyrážíme, už padla zmínka. Jedná se o velmi chladné místo (mrzne tu častokrát i v červenci) v sedle mezi Kvildou a Horskou Kvildou. Od travnatého povrchu míří do hlubin až osmimetrová vrstva rašeliny. Dorazili jsme k Jezerní slati.

Od parkoviště vede cesta k dřevěné vyhlídkové věži, od níž ještě dál do nitra slati míří 120 metrů dlouhá naučná stezka – věž i stezka tu byly vybudovány v roce 1974. Tak se pojďme podívat.

:. Šumava - Jezerní slaťAutor: Miroslav Šára

Krajinu šumavských vrchů jsme již sice opustili, nicméně ještě jedna zastávka je před námi. V Pošumaví, zhruba deset kilometrů jižně od Strakonic, leží půvabné městečko Volyně.

Ani docela vydatný déšť, který nás tu přepadl, nedokázal přednosti tohoto místa zastřít. Do oka tu okamžitě padne renesanční radnice a její sgrafita – a také docela úzká ulička, spíše jen těsný chodník vedoucí od ní mezi domy ke kostelu Všech svatých ze 14. století (jeho vnější vzhled je barokní). V sousedství stojí bývalá gotická tvrz ze století třináctého, která dnes slouží jako městské muzeum.

:. Šumava - VolyněAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se v hlavní roli ocitnou Žďárské vrchy. Kromě Žďáru nad Sázavou se vydáme na některé zdejší přírodní vyhlídky (například na vrchol Devíti skal či Čtyř palic) a zblízka si prohlédneme dva hrady: Pernštejn a nedalekou zříceninu hradu Zubštejn.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vodstvy tajemné Šumavy

Rozlehlé české hory nabízejí nejen pozvolné kopce, lesnaté hvozdy nebo rašeliniště, zde zvané slatě, jimiž vás provedou naučné stezky. Za návštěvu jistě stojí...

Výběr článků

Načítám