Hlavní obsah

VIDEO: S kamerou na cestách k jezeru Lago di Garda a ještě výš

Právo, Miroslav Šára

Vydali jsme se na sever Itálie, do oblasti, jíž vévodí štíty Alp. V této části dvoudílné výpravy se ovšem ještě budeme pohybovat v nižších nadmořských výškách, hlavní lokalitou se nám totiž stane východní břeh jezera Lago di Garda.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Malcesine

Článek

To ale neznamená, že se nevydáme i na jeden velice pozoruhodný vrch s mimořádnou vyhlídkou, jenže to vše je teprve před námi. Na úvod se podíváme na některé architektonické skvosty, které nabízí více než stotisícové město v údolí Adiže. Na úvod vjíždíme do Trenta.

Prohlídka Trenta

Prohlídku jsme zahájili v centru, jehož severozápadní část zaujímá mohutná stavba gotického hradu Castello del Buonconsiglio. Ve středověku zde měli své sídlo biskupové.

Zmíněný střed města tvoří Piazza del Duomo, rozlehlé náměstí s celou řadou památek. Naprosto nepřehlédnutelná je zejména barokní Neptunova kašna a románský dóm vystavěný v 11. a 12. století.

Dříve než Trento opustíme, připomeňme jednu historickou zajímavost: městským erbem je tu česká svatováclavská orlice, kterou město v roce 1339 dostalo od Jana Lucemburského.

:.S kamerou na cestách - Itálie: Trento

Jezero Lago di Garda

Jedeme dál na jih k již avizovanému jezeru. Lago di Garda má rozlohu 370 km2 (je tak vůbec největším italským jezerem) a i když jeho hladina je v nadmořské výšce pouhých 65 metrů, přesto je to odtud jen na skok do Alp. Ostatně v těsné blízkosti „našeho“ východního břehu jsou vrchy s více než dvěma tisíci metry nadmořské výšky.

Malé moře pod Alpami, jak se jezeru také někdy říká, měří na délku přes 50 kilometrů, po obvodu těch kilometrů vede 160 a nejhlubší místo leží téměř 350 metrů pod hladinou.

To jsou některá základní data. Při této výpravě na jezero pohlédneme ze dvou míst – od hradu Torri del Benaco a od středověkého městečka Malcesine.

To druhé místo patří k větším sídlům východního pobřeží, takže stojí za podrobnější prohlídku. Kouzelné jsou již jeho úzké uličky a což teprve místa poblíž Scaligerovského hradu vystavěného ve 13. a 14. století. Tady jsou kamery a fotoaparáty v plné permanenci.

Goethe byl zatčen za náčrtek hradu

J. W. Goethe by nám mohl jen závidět. Proč zrovna on? V září roku 1786 se stal podobně jako my nyní obdivovatelem tohoto hradu – dokonce si nakreslil jeho náčrtek. Což ovšem neměl dělat. Básník byl při této činnosti zatčen a z důvodu „špionáže“ několik dní držen v městském vězení. Časy se ale naštěstí změnily.

:.S kamerou na cestách - Itálie: Lago di Garda

Lanovkou na nejvyšší bod

Stále jsme ještě v Malcesine, ale brzy se vydáme strmě vzhůru. Lanovka nás veze o 1700 metrů výš na Monte Baldo (což je onen v úvodu zmiňovaný pozoruhodný vrch).

Nejvyšší bod se nachází v nadmořské výšce 2218. Až tam sice nemíříme, nicméně i z výšek mezi 1760 až 1790 metry se nabízejí úchvatné výhledy.

Prudké srázy mizí v hlubině pod námi, kde se modrá hladina jezera Lago di Garda. Zde severní části je jeho vodní plocha nejužší – břehy jsou od sebe vzdáleny jen dva a půl kilometru.

K vidění jsou pochopitelně i další, ještě mnohem vyšší štíty Alp, lákavá je tu procházka po relativně oblém vrcholu a při cestě lanovkou je krásný pohled na scaligerovský hrad v Malcesine, který jsme krátce před cestou na Monte Baldo viděli i zblízka.

:.S kamerou na cestách - Itálie: Monte Baldo

PŘÍŠTĚ budeme pokračovat v naší severoitalské cestě. Mj. se porozhlédneme po Meranu, navštívíme impozantní hrad nad obcí Tirol, projdeme se Brixenem a finále výpravy nás dovede mezi velikány Sextenských Dolomit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám