Hlavní obsah

Víc koček než obyvatel. Zániku se ale italské městečko neobává

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské městečko Civita di Bagnoregio zaujme hned z několika důvodů. Tyčí se na stolové hoře, jediná cesta do něj tak vede po dlouhém mostě. Má navíc pouhých dvanáct obyvatel, tedy pokud nepočítáme tlupu koček, které se toulají ulicemi. Obec jako střižená pro fotografy se ale nezájmu neobává. Mezi turisty je velmi populární, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Do městečka vede dlouhý most.

Článek

Kvůli nízké populaci se jí někdy přezdívá umírající městečko. Zánik obci ale zcela jistě nehrozí, a na rozdíl od mnoha dalších v Itálii se nesnaží nalákat nové obyvatele výhodnou koupí domu. Unikátní poloha zaručuje Civitě di Bagnoregio trvalý zájem turistů, kteří se pravidelně vydávají na prohlídku jeho historických uliček. Nejprve ale musejí překonat 366 metrů dlouhý most, který je jedinou přístupovou cestou.

Máte 26 korun? Domek na Sicílii může být váš

Cestování

U bran návštěvníky vyhlížejí kočky, podle všeho jich je zhruba dvacet, čímž o osm převyšují počet obyvatel. Rezidentů bylo v minulosti ještě méně, třeba na podzim uplynulého roku rovných deset.

Vstup jen za peníze

Co dělá ze Civita di Bagnoregio ve všech ohledech unikát, je také fakt, že jde o zřejmě jedinou italskou destinaci, která se hord turistů nesnaží zbavit, ale naopak je přitáhnout. Někdejší starosta Francesco Bigiotii měl v roce 2013 nápad. Během svého funkčního období lákal návštěvníky na různé kulturní akce, festivaly a víkendový odpočinek. Návštěvnost díky tomu rostla, ale Bigiotti chtěl víc. Navzdory doporučením svých poradců se rozhodl vstup do městečka zpoplatnit a vytěžit ze situace maximum.

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně žije v obci dvanáct obyvatel.

Všude jinde by takový krok zřejmě znamenal úbytek turistů, nikoli však v Civitě. Symbolické vstupné 1,50 eur (necelých 40 korun) paradoxně nalákalo další návštěvníky. Jedna z předních italských televizních stanic TG1 o obci záhy natočila reportáž a městečko se dostalo do širšího povědomí lidí. „Pak následovala francouzská televize,“ řekl Bigiotti. „Je evidentní, že když za něco platíte, stoupne to na ceně,“ doplnil.

Na začátku minulého desetiletí navštívilo okolní městečka dohromady asi 40 tisíc lidí. V roce 2018 dorazil jen milion turistů do samotné Civity. Půl na půl Italové a cizinci. „Stalo se něco výjimečného,“ vzpomíná Bigiotti. Itálie je neslavně epicentrem masového turismu — jde o zemi, kde jsou místní vytlačováni kvůli Airbnb a památky jsou přehlceny davy.

Malebná italská vesnička u Komského jezera zavede vstupné

Cestování

V Civitě ovšem turisté rapidně vylepšili život těm několika málo místním. Vstupné se sice od zavedení už zvedlo na pět eur (125 korun), ale díky tomu, že se na něm vybere tolik, nemusejí místní platit lokální daně (nadále samozřejmě musejí platit státu). Díky přílivu turistů v městečku vznikla také celá řada podniků a ekonomika rozkvetla.

Foto: Profimedia.cz

Město okouzlí romantickými uličkami.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci se tu ale určitě neztratí.

Ne vše je ale tak růžové, jak by se mohlo na první zdát. I Civita di Bagnoregio se potýká s jednodenními turisty, kteří se v rychlosti projdou uličkami, někteří se jen vyfotí před bránou a jdou zase pryč. Do místní ekonomiky tak výrazně nepřispívají. Někomu se totiž už nechce utrácet nic navíc, když byl nucen zaplatit za vstup. Bigiotti, který aktuálně vede lokální turistické sdružení, si chce návštěvníky vychovat a směřovat ke kvalitě, nikoli kvantitě.

Místní vyhnalo zemětřesení

Na místě dnešní obce byla původně etruská osada. Civita di Bagnoregio zažila rozkvět ve středověku, v blízkosti vedla důležitá obchodní trasa - obec je ideální zastávkou při cestě z Florencie do Říma či opačně. Silné zemětřesení v roce 1695 místní vyhnalo ze svých domovů, proto se v následujících staletích téměř vylidnilo. Přispěla k tomu i eroze a propad půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám