Hlavní obsah

Vesnicí roku je Jeseník nad Odrou

Právo, Denisa Telaříková

Jako fénix z popela povstala moravskoslezská vesnička Jeseník nad Odrou po ničivé bleskové povodni, která se obcí přehnala před čtyřmi lety a zanechala za sebou tři mrtvé.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vesnicí roku 2013 se v sobotu stal Jeseník nad Odrou na Novojičínsku.

Článek

K zemi tehdy muselo v obci jít 19 domů. Nejen že se obyvatelé z katastrofy dokázali vzpamatovat a vesnici opravit, ale navíc nyní obec zvítězila v celorepublikovém klání o Vesnici roku 2013 mezi 273 soutěžícími z 13 krajů.

„Bylo to pro nás obrovské překvapení. Máme velkou radost, dík patří všem našim obyvatelům,“ usmíval se starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Projekty jsou připravené a díky těm vyhraným penězům je budeme moci realizovat už příští rok. Například budeme moci zrekonstruovat zdravotnické středisko
Tomáš Machýček, starosta Jeseníku nad Odrou

Machýček dodal, že podle jeho názoru jejich obec zvítězila proto, že všech pět místních částí drží pospolu a váží si svých kořenů a přírodního bohatství. Ale také počtem činorodých spolků v obci, která má 1900 obyvatel. To potvrdila i komise, jež vítěze vybírala.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jesenické dětské hřiště.

„Zřejmě jsme zaujali i tím, že všech pět našich částí se prezentovalo originálním způsobem. Neopomněli jsme připomenout naše projekty, například ten na záchranu místního historického kláštera. Před zhruba pěti lety jsme veřejnosti zpřístupnili jesenické minerální prameny, které jsou léčivé a v obci jsou odjakživa,“ popisoval starosta.

Tamní obyvatelé jsou na titul, který obec v sobotu obdržela na Mezinárodním dětském folklórním festivalu Písní a tanců v Luhačovicích na Zlínsku, právem pyšní.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jeseník nad Odrou získal za své vítězství finanční odměnu.

„Po těch povodních v roce 2009 to tady byla hrůza. Člověk ani nechce vzpomínat. Udělal se tady opravdový kus práce. Máme se tady opravdu dobře, je tu i kulturní vyžití a nově hřiště. Obec se stará a pomáhá,“ svěřil se Právu pan Jan z Jeseníku nad Odrou. Starosta je místním lidem vděčný za to, že po ničivé povodni z obce neutekli.

„Měli jsme z toho strach, že tu lidé nebudou chtít zůstat. Ale oni finanční pomoc, kterou obdrželi, vložili znovu do svých poničených domů, opravili je a zůstali,“ zavzpomínal Machýček.

Pryč ze šuplíku

Jeseník nad Odrou za své prvenství v soutěži Vesnice roku 2013 získal dva milióny korun. Podle starosty je obec využije na projekty, které dosud ležely v šuplíku. „Nebyly totiž na ně pořád peníze. Projekty jsou připravené a díky těm vyhraným penězům je budeme moci realizovat už příští rok. Například budeme moci zrekonstruovat zdravotnické středisko,“ líčil starosta.

Jeseník nad Odrou se rozkládá v jihozápadní části chráněné krajinné oblasti Poodří, obec leží severozápadně od Nového Jičína v Moravskoslezském kraji. Dnešní Jeseník nad Odrou zahrnuje pět vesnic, které se postupně spojily.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ve vesnici je možné zdarma načerpat Jesenickou kyselku.

Smyslem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se nejen snaží zvelebovat svůj domov, ale i rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství. Na druhém místě za Jeseníkem nad Odrou se letos umístily Holovousy z Jičínska a Dolní Újezd z okresu Svitavy.

Komise vždy sleduje úroveň společenského života v obci, aktivity obyvatel, občanskou vybavenost, péči o zeleně a krajinu, ale i celkový obraz dané obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám