Hlavní obsah

Veřejnosti se otevřela rezidence bývalého rumunského diktátora

Novinky, mšv

Po více než dvou dekádách od popravy rumunského komunistického prezidenta Nicolae Ceausesca, se otevřely brány jeho luxusní rezidence veřejnosti. Jarní palác v Bukurešti, který disponoval například kinem nebo zlatými koupelnami s mozaikou, byl domovem diktátora a jeho ženy až do jejich smrti v roce 1989.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jarní palác bývalého rumunského diktátora Ceausesca se otevřel veřejnostiVideo: AP

 
Článek

O víkendech může až 500 lidí zavítat do paláce, který se nachází v severní části bukurešťské čtvrti Primaverii. „Je dobré, že Rumuni uvidí, jak dekadentně jejich vůdce žil v porovnání s obyčejnými měšťany,“ tvrdí německý turista Norbert Lendrich, který diktátorovu rezidenci navštívil.

Palác se může chlubit honosnými schodišti, která jsou lemována zlatými dlaždičkami, nebo dary, které komunistickému prezidentovi věnovali světoví vůdci. V budově zůstala nedotčená například Ceausescova dřevem vykládaná pracovna nebo hedvábné koberce.

Lístky na prohlídku stojí od 15 do 45 rumunských lei, což je 85 až 268 korun.

Nicolae Ceausescu vládl Rumunsku 25 let a jeho rodina si užívala privilegium života v luxusu. V poslední dekádě jeho života žili Rumuni na přídělech jídla a při nedostatku elektřiny. Zatímco diktátor často cestoval, běžným lidem byla tato výsada zakázána. Prezident byl zastřelen po soudním procesu v roce 1989 společně s jeho ženou Elenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám