Hlavní obsah

Velký Javor: Kousek Alp za českými hranicemi

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký Javor, německy Grosser Arber, je nejvyšší horou Šumavy a leží jen 10 minut od hraničního přechodu v Železné Rudě. Alpským střediskům se přibližuje hlavně moderními technologiemi, jako jsou rychlé sedačkové lanovky nebo kabinka, a také dálnicovitě širokými sjezdovkami.

Velký Javor nabízí alpskou atmosféru kousek od hranicVideo: Snow.cz

 
Článek

Jen 2,5 hodiny z Prahy trvá, abyste ochutnali kousek Alp, nejen co se gastronomie týče. I když leží Velký Javor už na německé straně Šumavy, domluvíte se tu prakticky všude česky — jak s lanovkářem, tak s obsluhou v restauraci nebo s lyžařskými instruktory. Kromě toho jsou i jídelníčky v restauracích stejně jako webové stránky střediska přeložené do češtiny.

Aktuálně leží na Javoru na sjezdovkách kolem 50 centimetrů sněhu a otevřené jsou téměř všechny sjezdovky — v době naší návštěvy ještě nebyla v provozu slavná černá sjezdovka Welt Cup Strecke, která mimochodem splňuje i parametry Světového poháru pro ženský slalom i obří slalom.

První polovina je nekompromisně rychlá, směrem k dojezdu ale sjezdovka na prudkosti ubere, takže získanou rychlost můžete vložit do pořádně naklopených oblouků.

Foto: Tomáš Rucký

Na Velkém Javoru si zalyžují i absolutní začátečníci.

Mojí dlouhodobě oblíbenou sjezdovkou je červená Böhmerwaldstrecke, kterou obsluhuje rychlá šestisedačka a jde o nejstrategičtější trať na první lano. Než se totiž ostatní nazují do lyží u výstupu kabinky a přejedou traverz, vy už tu máte dvě jízdy na manšestru za sebou.

Trať je nadprůměrně přehledná a dostatečně široká, což z ní dělá takřka nejfrekventovanější sjezdovku Javoru. Mojí oblíbenou částí je spodní pasáž tratě, která se otevře do příjemně prudkého carvingového prostranství a máte tu tak dostatek času na precizní naklápění lyží na hrany.

Zejména pro rodiny s dětmi

Nejkratší sedačková lanovka obsluhuje sjezdovku Sonnenhang, tedy sportovní slalomáček, který je po ránu jako jediný na sluníčku. Ostatní sjezdovky jsou v lednu, kdy jsme areál navštívili, téměř po celý den zahalené do stínu, takže povrch drží pěkně tvrdý celé dopoledne.

Jaké jsou lyžařské novinky v zahraničí? Nové lanovky nebo propojené areály

Cestování

Nejmírnější sjezdovkou celého areálu je sjezdovka Familienstrecke, která je zejména v první polovině prakticky placatá, a tak je vhodná i pro úplné začátečníky.

Tato sjezdovka vás zároveň z centra Javoru zavede do části Turnhof, tedy na modrou cvičnou pláň obsluhovanou dvěma kotvovými vleky.

Foto: Tomáš Rucký

Sjezdovky na Velkém Javoru jsou sympaticky široké.

Javor se obecně hodně zaměřuje na rodiny s dětmi, a na malé lyžaře obzvlášť. Mírnější a pro děti příhodnější sjezdovku najdete právě v části Turnhof, stejně jako jeden z nejlepších dětských lyžařských parků v Německu Kinder ArBärland.

Nejmenší děti se na Javoru učí v trpasličím světě, tedy bezpečně ohrazené zóně na klidném kraji střediska, kde jim jsou k dispozici „ťapací“ koberce, pojízdný pás, zvířátkové slalomy a další množství různých metodických prvků, na které si místní lyžařské školy opravdu potrpí.

Jakmile se děti v trpasličím světě naučí bezpečně plužit, systematicky postupují „o patro“ výše, tedy do Arbärlandu, což je další oplocená část až se čtyřmi pojízdnými pásy a dětskými slalomy.

Touto propracovanou metodikou a množstvím výukových prvků byl dětský park na Javoru oceněn stránkami skiresort.de za nejlepší park Německa. K mání tu jsou navíc i česky mluvící instruktoři.

Foto: Tomáš Rucký

Velký Javor leží jen nedaleko od Železné Rudy.

Turnhof disponuje moderním zázemím s toaletami, půjčovnou lyží, úschovnou lyží, lyžařskými školami i s ohřívárnami a nechybí ani obslužná restaurace s terasou.

Rovněž gastronomie si je podobná s tou alpskou — v dřevěných horských chatách nebo na jejich prosluněných terasách si můžete dát leberknödelsuppe, currywurst nebo tradiční germknödel. Ceny jídel jsou také trochu alpské, u hotovek se pohybují mezi 7 až 10 eury (175 korun až 250 korun).

Mezi naše oblíbené restaurace patří Eisensteinerhütte na vrcholu Javoru a také menší hospůdka Arber Stadl u výstupu lanovky na Sonnenhangu, na jejíž terásku dosvicují sluneční paprsky nejdéle. Objednáte-li si tady horkou čokoládu, dost možná vám k tomu bude i nabídnutý panáček rumu, čímž se z horké čokolády rázem stane takzvaná lumumba.

Berlín: Hlavní město currywurstu

Cestování

Velký Javor v kostce

Vzdálenost z Prahy: 2 hod 30 min

Celodenní skipas dospělý (17-59 let): 35 eur (880 korun)

Celodenní skipas student: 32 eur (800 korun)

Celodenní skipas dítě (6-16 let): 25 eur (630 korun)

Celodenní skipas senior (od 60 let): 32 eur (800 korun)

Celodenní skipas rodina (2 dospělí a 1 dítě): 82 eur (2050 korun)

Celodenní skipas rodina (2 dospělí a 2 děti): 92 eur (2300 korun)

Parkování: zdarma na velkokapacitním parkovišti přímo u lanovky

Webové stránky: www.arber.de

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám