Hlavní obsah

Velké prádlo v rožnovském skanzenu ukáže údržbu oděvů v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údržbu prádla v historii představí v sobotu v rožnovském Valašském muzeu v přírodě program nazvaný Velké prádlo. Do nabídky pořadů byl letos zařazen po devíti letech. Prezentuje nelehkou práci žen, které bez vymožeností moderní doby dbaly o čistotu a vzhled oděvů, sdělila mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Foto: Profimedia.cz

Rožnov pod Radhoštěm

Článek

„Po celý den budou naše muzejní pradleny v areálu Dřevěného městečka předvádět ukázky starobylých a mnohdy i zapomenutých způsobů péče o oděvní součástky, jako například vyvářka prádla pomocí žhavých kamenů a dřevěného popela, praní v potoce nebo na valše, bělení a sušení prádla, žehlení či mandlování," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Návštěvníci uvidí také péči o kroje a přípravu některých částí krojů. „Program bude doplněn několika výstavkami pomůcek užívaných k těmto činnostem," uvedla mluvčí.

Muzeum má jednu z největších textilních sbírek v zemi, jde o nejucelenější sbírku tradičních oděvů z Valašska, obsahuje asi 20 000 kusů. Loni v prosinci muzeum otevřelo novou expozici mapující tradiční odívání na Valašsku, která představuje asi tisíc exponátů ze sbírky, zbytek byl zdigitalizován a odborníci i veřejnost si exponáty mohou prohlédnout v online katalogu na internetu.

Expozici "Jak jde kroj, tak se stroj" muzeum chystalo řadu let, na realizaci získalo peníze z takzvaných norských fondů. Projekt si vyžádal 21 miliónů korun, fondy pokryly 80 procent, zbytek zaplatil stát. Samotná výstava stála přes 15 miliónů korun, zbytek peněz šel na digitalizaci sbírky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám