Hlavní obsah

Ve společnosti tučňáků a ovcí. Na Falklandách se prodává jeden z ostrovů

Novinky, mšv

Izolace, divoká příroda a bohatá fauna. Nejen na to láká potenciální zájemce Pebble Island na Falklandách, který je poprvé za 150 let na prodej, píše list The Times. Podle mluvčího tamní vlády nelze stanovit přesnou cenu, bude tedy záležet na konkrétním kupci a jeho záměrech. Jisté však je, že se novému majiteli dostane panenského klidu, protože sousedy mu budou víceméně jen tučňáci a ovce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historický ostrov na Falklandách je na prodejVideo: Caters News, AP

 
Článek

Pebble Island, údajně nejhezčí z Falklandských ostrovů, nese jméno po oblázcích, které lemovaly tamní pobřeží. Zelený ráj, zabírající 106 kilometrů čtverečních, omývá tyrkysové moře, krajina je z drtivé většiny rovinatá, jen se třemi vrcholky. Ostrov je domovem pěti druhů tučňáků, 42 druhů ptáků, lachtanů a ovcí.

„Hodně lidí by Pebble Island označilo za zdejší nejkrásnější ostrov, protože ho zdobí kopce, pláže, útesy a jezera,“ tvrdí Claire Harrisová, vnučka původního majitele Johna Markhama Deana, který ostrov v roce 1869 odkoupil od vlády.

„Bude to smutné, až nebude patřit do naší rodiny, protože ho milujeme. Ale došli jsme do bodu, kdy nejsme schopni se o něj z Velké Británie patřičně postarat,“ doplnila žena, která aktuálně žije v anglickém hrabství Sussex.

Chránit divokou přírodu

Podle Harrisové je ostrov ideální pro všechny, kteří mají rádi klid nebo jsou nadšenci pozorování ptactva. „Pebble Island je opravdu krásný a je ideálním místem na dovolenou pro všechny milovníky divoké přírody, procházek, vojenské historie nebo jen pro ty, kteří se rádi kochají scenériemi, kde prakticky nespatříte žádného dalšího člověka,“ tvrdí majitelka.

Cena ostrova se ale prý nedá přesně určit. „Je nemožné stanovit konkrétní cenu, protože ostrovy se prodávají velmi vzácně,“ uvedl pro Daily Mail mluvčí falklandské vlády.

Cizinci, kteří si chtějí koupit půdu na Falklandách, musejí nicméně nejprve zažádat o licenci a představit plány, které s pozemkem mají. Tím se má předejít jakémukoli ohrožení divokých zvířat a přírody obecně.

„Neodmítneme žádost o licenci na základě státní příslušnosti, jde nám o konkrétní plány, zda chce zájemce pozemky třeba kvůli farmaření nebo budování turistické infrastruktury,“ dodal mluvčí.

„Je opravdu složité říct, za kolik se ostrov prodá, protože jde do prodeje poprvé za 150 let,“ tvrdí Harrisová s tím, že by jí nevadilo, kdyby se novým majitelem Pebble Islandu stal opět někdo mimo Falklandy. „Myslím, že ostrov bude slušet někomu, kdo má rád klid, ticho a čerstvý vzduch. A také musí mít rád ovce,“ myslí si místní obyvatel Riki Evans.

Pebble Island má také dva pomníky připomínající válku o Falklandy, válečný konflikt mezi Argentinou a Velkou Británii, který se odehrál v roce 1982. Spojené království své zámořské území nakonec uhájilo a má ho pod správou dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám