Hlavní obsah

Ve fazolovém lusku závodí cyklisté až 45kilometrovou rychlostí

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud byste se pokusili smontovat kolo, horskou a bobovou dráhu, pravděpodobně byste vytvořili shweeb. V prosklené kabině připomínající lusk šlapete na kole, ale v leže, jako byste jeli na bobové dráze, kde vám ale nefouká do obličeje, protože jste uzavřeni ve schránce připomínající lusk. Cyklisté s nejlepší kondicí zde dosahují rychlosti až 45 km/h.

Článek

Shweeb je první jednokolejnicová závodní dráha na lidský pohon na světě. Samotný shweeb měří 200 metrů, ale závody se jedou vždy dokola třikrát. Soutěží vedle sebe dvě kabiny, které jsou zavěšeny na dvou paralelních dráhách.

Shweeb vymyslel a sestrojil Geoffrey Barnett z australského Melbourne, který je zapáleným cyklistou. Když pracoval v Tokiu a viděl obrovské dopravní zácpy, napadlo ho, jak by se mohl na kole dostat nad automobily do svého cíle.

Simulace volného pádu i zorbing

Centrum shweebu je otevřeno každý den od 9 do 17 hodin, kromě Štědrého dne. Dospělý zaplatí 855 korun, děti do 15 let vyjde jízda na 665 korun. Výška závodníků nesmí být menší než 1,1 metru, aby dosáhli nohama na pedál.

Závodiště se nachází na Novém Zélandu v areálu Agroventures severně od jezera Rotorua. Součástí areálu je centrum zorbingu, bungee jumpingu, ovčí farma, simulace volného pádu nad vzduchovým válcem nebo houpačka, na které lidé dosahují až 130kilometrové rychlosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších penzionů roku 2010

O nejlepší desítce penzionů v České republice rozhodli hlasující v internetové anketě serveru dopenzionu.cz. Více než pět tisíc osob hodnotilo například...

Punta Cana – kokosové pobřeží hojnosti

Punta Cana patří mezi nejoblíbenější rekreační oblasti Dominikánské republiky. Na samém východě ostrova, blízko míst, kde se míchají vody Atlantiku...

Výběr článků

Načítám