Hlavní obsah

Varšava se dostala do desítky nejmódnějších měst

– VARŠAVA

Polská metropole se ocitla v první desítce nejmódnějších měst světa v žebříčku populárního amerického vydavatele turistických průvodců Lonely Planet. Obyvatele Varšavy to těší, ačkoli neskrývají překvapení. Město, které bylo za druhé světové války téměř srovnáno se zemí, doposud přitahovalo pozornost spíše kongresových návštěvníků než klasických turistů.

Foto: Profimedia.cz

Varšava

Článek

Zařazení do seznamu je přitom pro každé místo poctou, protože průvodce Lonely Planet je považován téměř za bibli skutečných turistů a cestovatelů. Jeho nejnovější číslo ještě nebylo vydáno, ale v polských denících bylo zveřejněno, že vedle Varšavy se v první desítce nacházejí Antverpy, Bejrút, Chicago, Glasgow, Lisabon, Mexiko City, Sao Paulo, Šanghaj a Curych.

Kritériem byla také atmosféra

Hodnotícím kritériem nebyl jen počet památek, hotelů či architektura, ale také jedinečná, nezaměnitelná atmosféra. Na seznamu přitom chybí typické turistické cíle, jako jsou Paříž či Řím.

Návštěvníci Varšavy prý nejvíce chválí čokoládové bary, tedy místa, kde se podává lahodný kalorický nápoj z čokolády, a vegetariánské restaurace. Za největší atrakci lidé uznali starou varšavskou čtvrť Praga, kluby, hotely a kupodivu komunistickou architekturu.

:. Socha mořské panny na náměstí Starého Města ve Varšavěfoto: Profimedia

"Průvodce je adresovaný vybrané skupině lidí, kteří hledají něco zvláštního a Varšava jim to poskytuje. To, za co my se často stydíme, je pro západního turistu esem v rukávu, protože doma na takové věci nenarazí," vysvětlil mluvčí varšavské radnice Tomasz Andryszczyk.

Radní počítají s tím, že přední umístění v žebříčku módních měst polskou metropoli zatraktivní a poroste počet návštěvníků.

:. Palác kultury ve Varšavěfoto: Právo/Vladislav Prouza

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám