Hlavní obsah

Válkou zdevastovaná syrská Palmýra přivítá turisty už příští léto

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští léto by se měli do syrské Palmýry navrátit první turisté, uvedly místní úřady. Ty se teď snaží, seč můžou, aby historické město zdevastované teroristy z Islámského státu daly do pořádku. Nabídka pomoci při obnově památky podle guvernéra provincie Homs Tala Barázího přišla i ze zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Amfiteátr v Palmýře před poškozením islamisty na přelomu let 2016 a 2017.

Článek

„Úřady v současnosti dokončují projekt na rekonstrukci starověkého města Palmýra a nápravu všech škod, které utrpělo. Od světových mocností jsme dostali nabídku pomoci při obnově artefaktů i místa samotného. Věřím, že v létě 2019 bude Palmýra plně připravená přivítat turisty,“ uvedl guvernér a dodal, že s pomocí přispěchala například organizace UNESCO, ale také Rusko, Polsko, Itálie a další země i řada neziskových organizací.

Už dříve tohoto roku se Sýrie vrhla na obnovu starověkých artefaktů na vlastní pěst. Několik lokálních expertů v současnosti pracuje na obnově soch. Přesto Barází pomoc od cizích států i organizací vítá. „Je to kus světové historie, který nepatří pouze Sýrii,“ uvedl guvernér. Práci na opravách ovšem zkomplikovaly miny, které byly zahrabané v zemi. Předtím, než mohla jakákoli rekonstrukce vůbec začít, muselo se zneškodnit více než 6600 výbušných zařízení.

Má nezměrnou historickou hodnotu

Teroristé z Islámského státu se Palmýry zmocnili v roce 2015 a poničili nebo zcela zdemolovali některé její části. V roce 2016 byla památka osvobozena, ale téhož roku se jí IS opět zmocnil. Islamisty se podařilo vyhnat až v březnu 2017.

Palmýra má nezměrnou historickou hodnotu. První archeologické nálezy se datují do období mladší doby kamenné a první zmínky o městě pocházejí z počátku druhého tisíciletí před naším letopočtem. Bylo také součástí Římské říše, která společně s řeckou architekturou měla vliv na jeho podobu.

Dodnes jsou zde patrné pozůstatky zdobných sloupů, amfiteátru či několika chrámů. Chrám Baal-Shamin, který byl považován za jednu z nejcennějších budov, ovšem vyhodili do povětří teroristé. Na seznamu světového dědictví UNESCO je Palmýra od roku 1980.

Reklama

Výběr článků

Načítám