Hlavní obsah

Val di Fassa v italských Dolomitech - ráj pravověrných sjezdovkářů

Novinky, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Val di Fassa je jedním ze středisek obřího prstence sjezdovek zvaného Sella Ronda – je to pavoučí síť lanovek, vleků a sjezdovek obepínající gigantickou stolovou horu Sella. Na síť jsou napojena čtyři k Selle přiléhající údolí se svými městečky a vlastními menšími areálky. Jen přímo propojené sjezdovky však měří celkem 510 km. Přesto to není ráj lačných, frankofilních lyžařů: ačkoliv dolomitské prostředí je vysokohorské, lyžuje se spíš na níže položených lukách.

Článek

Bezkonkurenční je k dokonalosti dovedené a ovládané zasněžování i úprava sjezdovek, hýčkavé jsou i rychle modernizované lanovky. To vše jsou v součtu ideální předpoklady pro rodinný ráj a zároveň ráj pravověrných „sjezdovkářů“.

Sjezdovky okupují zpravidla luční terény do 2 500 m n. m., ale neznamená to, že by neznaly ostřejší sklon. Povrchní dojem ovšem takový bývá – lehké a přehledné červené s převýšením 300–500 m skutečně převažují a spojovací cesty mezi údolími Sella Rondy jsou občas jalové.

Zato černé sjezdovky v Arabbě (Porta Vescovo), ve Val Gardeně (Ciampinoi) nebo v Albě di Canazei jsou nešizené a dlouhé, obvykle jsou však zároveň jedinými návratovými tratěmi do údolí, a tedy odpoledne přetížené.

Skipasy
Dospělí1 – 6 dní: 37 – 191 EUR
Děti *1 – 6 dní: 26 – 134 EUR
*Děti nar. po 29. 11. 1992.

Okolí masivu Sella soustřeďuje nejkrásnější i nejznámější vrcholy Dolomit – od Marmolady s ledovcovým polštářem přes tři „zuby“ Sasso Lunga až po rozeklanou skupinu Rosengartenu. Věže Dolomit ční na všech světových stranách a zdejší lyžování má jednu z nejhezčích kulis vůbec.

Nepředvídatelná perioda příchodu sněhu je bravurně vyřešena prakticky 100% umělým zasněžováním. Ve Val di Fassa je navíc drtivá většina sjezdovek (vyjma sjezdů do údolí) v polohách nad 2 000 m n. m. Okruh Sella Rondy se udržuje od poloviny prosince až do Velikonoc, ani v „divokých“ sezónách se sněhovými výkyvy (2001/02, 2006/07) tomu nebylo jinak.

:. Výhled na skalní skupinu Rosengarten Foto: Snow

Modernizace lanovkového parku je rychlá a trvalá, a tak vleky byly prakticky vymýceny a sedačky jsou na delších trasách zpravidla expresní a kryté. Nástupy z údolí jsou o něco méně pohodlné s četnými visutými kabinami, ale zato kapacitní.

Horských chat je jako všude v Itálii jako hub – bez siesty s kapučínem (nebo čímkoliv) na slunečné vyhlídkové terase by zdejší lyžování bylo o dost chudší. Kromě „paření“ se dá i koupat (bazén v Canazei) nebo bruslit.

Z Prahy až do Bolzana se držíte dálnic (650 km, cca 7 hodin), pak vystoupáte serpentinami do údolí Fiemme a tímto velkým údolím pokračujete přes Moenu do Val di Fassa (cca 60 km z dálnice).

Další informace o lyžařském středisku
Sezónazačátek prosince – začátek dubna
Nadmořská výška1 320 – 2 423 m n. m.
Typy sjezdovek32 % modré – 59 % červené – 9 % černé
Typy vleků16x vlek – 19x sedačka – 4x sedačka expres – 4x sedačka krytá – 5x kabinka – 5x visutá kabina
Sjezdovek celkem120 km, z toho s umělým sněhem: 80 km
Užitečné stránkywww.fassa.com, www.dolomitisuperski.com

Ubytování

Jednotlivá střediska bobtnají podél hlavní silnice z Predazza do Canazei a dále až na úpatí Marmolady. Nepřeberný výběr je dvou- až tříhvězdičkových hotelů (cca 40–60 euro/os.a noc s polopenzí) a také apartmánů (od cca 15 euro/os. a noc). Všechna městečka jsou vyšlechtěné turistické resorty s hospodami, bary a běžnou infrastrukturou (infocentrum, pošta, supermarket).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám