Hlavní obsah

V Zoo Ostrava bude antilopa Derbyho v hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antilopa Derbyho je největší a zároveň nejohroženější antilopa světa. Sobota 25. srpna bude v ostravské zoologické zahradě patřit právě jí. Už podeváté se zde skuteční akce organizovaná spolkem Derbianus Conservation, který se v záchraně této antilopy angažuje.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Antilopa Derbyho

Článek

Zoo Ostrava podporuje záchranný projekt od roku 2010 a od roku 2016 i každý návštěvník zoo prostřednictvím programu Koruna ze vstupu. Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbiaus derbianus) se vyskytuje ve volné přírodě pouze v Senegalu v Národním parku Niokolo Koba v počtu menším než 200 kusů.

Velkou nadějí pro tuto antilopu je její chov ve dvou senegalských rezervacích Bandia a Fathala, kde se pod dohledem českých odborníků v rámci záchranného projektu počet antilop Derbyho rozrostl na více než sto zvířat. Antilopa Derbyho je ohrožena ponejvíce pytláctvím a úbytkem životního prostoru v důsledku rozšiřování zemědělských oblastí.

Návštěvníci, kteří se v sobotu 25. srpna vydají do ostravské zoo, se mohou seznámit s antilopou Derbyho a zároveň se od přímých účastníků projektu dozvědět aktuální novinky ze Senegalu, kde projekt již řadu let probíhá. Děti se opět mohou těšit i na nejrůznější antilopí aktivity a malování na obličej. Mohou se tak proměnit v malé antilopy i další zvířata.

Veškerý zisk z této akce poputuje přímo na záchranný program, který trvá už více než 15 let. Program bude probíhat u expozice Na statku od 10 do 17 hod.

Reklama

Výběr článků

Načítám