Hlavní obsah

V USA je na prodej oblíbená atrakce – 213 let starý důl na slídu

Ve Spojených státech je za dva milióny dolarů (48,1 miliónu Kč) na prodej důl Ruggles ve městě Grafton ve státě New Hampshire, ze kterého se 160 let těžila slída a jiné minerály, než byl v roce 1963 přeměněn na turistickou atrakci. Součástí místa o rozloze 235 akrů (95,1 hektaru) je kromě obrovské jámy s tunely a jeskyněmi také obchod s dárky a malé muzeum.

Foto: wikipedia

Důl na slídu Ruggles

Článek

Důl je nejstarším a největším dolem svého druhu v USA. V současnosti je jeho majitelkou devadesátiletá Geraldine Searlesová. Její zesnulý manžel koupil pozemek s dolem v roce 1960 za 20 000 dolarů (481 000 Kč) a doufal, že bude pokračovat v těžbě slídy. Poté, co americká vláda přestala dotovat průmysl, však nebyly domácí doly schopné konkurovat produkci ze zahraničí.

Manželé se proto rozhodli, že otevřou důl veřejnosti. Od té doby na místo míří proudy školních skupin a turistů z celého světa, kteří si mohou z dolu odnést cokoliv, co zde naleznou.

Důl objevil v roce 1803 Sam Ruggles, který to údajně několik let tajil a vytěženou slídu přepravoval v noci do Portsmouthu. Odtud se průhledné lupeny slídy vyvážely do Anglie, kde se používaly pro výrobu oken lodí či pecí.

Do počátku 30. let 20. století se odhadem vytěžila z dolu slída za 12 miliónů dolarů. Později se slída používala také pro elektrickou izolaci, střešní krytinu, v kosmetice a do čisticích prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám