Hlavní obsah

V unikátním francouzském muzeu mohou návštěvníci exponáty ochutnat

Novinky, mšv

Ve většině muzeí se na exponáty nesmí sahat. V Lyonu je ale mohou návštěvníci i jíst. Expozice tamního nového muzea je totiž zasvěcena francouzskému národnímu pokladu – gastronomii. A aby návštěvníci prezentované informace lépe zpracovali, setkají se s jídlem „tváří v tvář”, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci budou moci ochutnávat.

Článek

V nedávno otevřeném Mezinárodním muzeu gastronomie se návštěvníci nemají seznámit pouze s francouzskou kuchyní, ale i se světovou. Užít k tomu mají všech pěti smyslů. V edukační části zjistí, jak se v průběhu historie vyvíjelo jídlo, ale i stolování obecně. Mezi exponáty nechybí různě staré recepty, fotografie a další. Na velkém interaktivním informačním panelu pak mohou prozkoumat kuchyně z různých koutů planety.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci se dozvědí o historii vaření i stolování.

Zdaleka tím nejzajímavějším v muzeu je ovšem část, kde se mají konat kulinářské workshopy a různé ochutnávky. A podle všeho se má nabízené jídlo neustále obměňovat, aby mohli návštěvníci okusit co nejširší výběr. Pokrmy se mají měnit podle aktuálního tématu, jenž se zaměří na regionální i mezinárodní kuchyni.

Ruské muzeum ukazuje krásu smrti

Cestování

Umístění obřího muzea není náhoda. Lyon je považován za centrum francouzské gastronomie. Město obklopují desítky tisíc farem a v regionu se vyrábí na osmdesát druhů vína. „Lyonská gastronomie, klenot v koruně francouzského umění žít, je uznaná i organizací UNESCO a je významnou součástí identity města, i jeho mezinárodní pověsti,“ uvedl šéf metropolitní oblasti Métropole de Lyon David Kimelfeld.

Foto: Profimedia.cz

Opomenuty nejsou ani děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám