Hlavní obsah

V tyrolském Seefeldu se lyžuje a odpočívá až do dubna

Právo, Věra Keilová
Seefeld, Rakousko

První historická zmínka o Seefeldu pochází z roku 1022. V minulosti se v těchto místech nacházelo jen několik jezer, a možná že právě odtud pochází název střediska Seefeld. (Dnes je tu už jen jezero Möserer a také bažinatá rezervace Wildmoos.)

Foto: Věra Keilová, Právo

Dominantou Seefeldu je kostelík sv. Osvalda.

Článek

K největšímu rozvoji lokality došlo během posledních sta let, kdy se čím dál častěji stávala cílem těch, kteří vyrazili za zimní romantickou dovolenou a radovánkami na sněhu. Seefeld je díky své geografické poloze totiž vždy zárukou dostatečného množství sněhu a zimní sporty se tu běžně provozují až do dubna.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ačkoli Tyrolsko je pro lyžaře z Čech v porovnání s jinými rakouskými destinacemi vzdálenější, je díky dálnici dostupné velmi dobře. Jedním z místních oblíbených turistických středisek je Seefeld obklopený pohořími Wettersteingebirge a Karwendelgebirge.

Městečko je ze všech stran obklopeno a chráněno mohutnými horskými vrcholky a zároveň tu po celou zimní sezónu není nouze o sluneční paprsky. V Seefeldu jsou ideální terény jak pro začínající lyžaře, tak i pro ty zkušené.

Celkem je lyžařům k dispozici 25 lanovek a vleků, jež je vyvážejí až do výšky 2100 metrů nad mořem. Přímo v Seefeldu jsou tři černé sjezdovky, sedm červených a devětadvacet modrých, které jsou vhodné hlavně pro rodiny s dětmi.

Mekka běžkařů

Když se v Innsbrucku, vzdáleném odsud pětadvacet kilometrů, konaly v letech 1964 a 1976 zimní olympijské hry, běžci na lyžích měli útočiště právě v Seefeldu. Na závod vybíhali z pláně v blízkosti zdejšího kostelíka sv. Osvalda.

Právě toto místo v bezprostřední blízkosti olympijského stadiónu Olympia Sportzentrum v Seefeldu je centrálním výchozím bodem pro běžkaře i dnes. Ve stopách olympioniků každou zimu vyjíždějí na lyžích stovky běžkařů, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a přitom se pokochat krásnou horskou krajinou.

Je už několikaletou tradicí, že první březnovou neděli se tu koná běžecký maratón nazvaný Ganghofermarathon. Jde o lidový závod, v němž jsou hodnoceny dva základní běžkařské styly – klasický a bruslení.

Foto: Věra Keilová, Právo

Z horní stanice lanovky na Rosshütte se můžete i v zimě vydat pár metrů po hřebeni.

Na náhorní planině nad údolím řeky Inn je pak k dispozici 120 km výborně upravených stop různých obtížností. Na běžkách projedete obcemi Scharnitz přes Seefeld, Mösern a Leutasch až do Reithu.

Některé běžecké tratě mají dokonce i speciální stopu určenou pouze pro bruslení. Téměř všechny stopy jsou navzájem propojené a perfektní značená síť běžeckých stop je známá i daleko za hranicemi Tyrolska.

Lyže i prkna

O nic však v Seefeldu nepřijdou ani vyznavači sjezdového lyžování či snowboardingu. Hlavními lyžařskými středisky jsou Rosshütte a Gschwandtkopf. Z centra městečka k nim jezdí autobusová kyvadlová doprava. Největší výběr sjezdovek je k dispozici v areálu Rosshütte s vrcholem Seelfelder Joch (2064 m n. m.).

Foto: Archiv, Právo

Z údolí vyveze lyžaře nejprve do střední úrovně kopce ozubená lanovka, čímž se dostanou k méně obtížným svahům, jako je např. rodinná sjezdovka Familienabfahrt. Středně těžký sjezd představuje Sportabafhrt. Náročnější svahy pak najdou na horních svazích mezi Rosshütte a Seefelder Joch na sjezdovce Jochabfahrt. Zde však sníh z povrchu sjezdovek často sfoukává vítr, a proto mohou být v horních partiích místy pokryté ledem.

Malá lyžařská lanovka propojuje Rosshütte se sousední horou Härmelekopf (2242 m n. m.). Tento lyžařský areál je z údolí dostupný šestimístnou sedačkovou lanovkou z Reitherjoch Alm ve výšce 1500 m n. m. Ve spodní části jsou dvě modré sjezdovky, zatímco v horní se nacházejí středně obtížné tratě. Druhý seefeldský areál Gschwandtkopf (1475 m n. m.) nabízí snadnější sjezdy, a proto se hodí pro začátečníky a rodiny s dětmi.

Patří do Best of the Alps

Pro začátečníky je tu také k dispozici několik lyžařských škol, kde jsou dětem i dospělým poskytnuty základy lyžování i jízdy na snowboardu. Snowboardisté mohou v Seefeldu brázdit nejen všechny popsané tratě, ale v areálu Rosshütte jim je speciálně určen 360 m dlouhý snowpark Crazy Hole. Nachází se hned vedle lyžařského vleku Kaltwasserlift.

Foto: Věra Keilová, Právo

Městečko pulzuje životem po celý rok.

Ve snowparku jsou prudké zatáčky i dvojité vlny a samozřejmě U-rampa.

Ani tím ale výčet příležitostí k zimním radovánkám nekončí. K pobavení totiž láká i otevřená ledová plocha blízko kostelíku sv. Osvalda, kde si každý může zdarma zabruslit. Na pěší zóně v Seefeldu se také můžete pobavit curlingem neboli metanou na ledě. Další možností, jak si vychutnat krásu zdejší zasněžené krajiny, jsou projížďky na saních tažených koňským spřežením.

A když už vás sníh přestane bavit, můžete si zaplavat v lázních Olympiabad anebo Alpenbad v nedalekém Leutaschi. Kromě plavání si můžete zajít do sauny či do solária a využít i další procedury a služby. Vlastní welness & spa centra s rozličnými procedurami a službami mají i některé z místních hotelů. Termální lázně Aquadome se nacházejí v nedalekém Längenfeldu.

Právě díky široké nabídce aktivit spadá Seefeld jako jedno z nejoblíbenějších rekreačních středisek v Alpách do sdružení Best of the Alps, kam patří ještě několik dalších významných lyžařských středisek a to nejen v Rakousku, ale také v Itálii, Francii a Švýcarsku.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Nejrychleji se do Seefeldu dostanete z Prahy dálnicí na Rozvadov a dále do Mnichova, odkud budete směřovat na Garmich-Partenkirchen. Díky tomu, že na německých dálnicích můžete šlápnout na plyn, se touto trasou k hranicím Rakouska dostanete zhruba za pět hodin. Z Garmisch-Partenkirchenu se vydáte směrem na jih do Rakouska, a protože Seefeld se nachází zhruba čtyřicet kilometrů od hranic s Německem a dálnice tu nevede, nebudete ani potřebovat rakouskou dálniční známku. Celková vzdálenost z Prahy je 505 km, z Brna (přes Znojmo či Mikulov a Innsbruck, tam je rakouská známka nutná) 645 km. Seefeld také leží na hlavní vlakové trase mezi Mnichovem a Innsbruckem a snadno se sem dostanete i z letiště v Innsbrucku.

Na kolik to přijde

Cena ubytování v apartmánech je od 20 eur na osobu a noc. Díky tomu, že Seefeld spadá do sdružení Best of Alps, jsou zde ceny o něco vyšší než v jinde, nicméně kvalita služeb je zaručena. Chcete-li náklady snížit, místo v hotelech s několika hvězdičkami se můžete ubytovat v penziónech v okolí. Například rodinný hotýlek Alt-Mösern vzdálený zhruba dva kilometry od sjezdovek v Seefeldu nabízí rovněž velmi vysokou úroveň služeb za ceny mnohem příznivější. Ubytování s polopenzí stojí 45 eur. Celodenní skipas od 9 do 16 hodin v areálu Roshütte vyjde pro dospělého na 35 eur, děti do 15 let platí za celý den 22,50 eura. Ve středu a v pátek je zde možnost také nočního lyžování od 18.30 do 21. 30 hod. za 12,50 eura, pro děti za 7,50 eura.

Webové stránky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám