Hlavní obsah

V Trentinu lze lyžovat a zkusit sněžnice a skialpinismus

Právo, Bohuslav Borovička

Dovolená v severoitalském Trentinu nabízí více než 800 kilometrů sjezdovek a dalších 500 kilometrů tratí pro vyznavače běžeckého lyžování. Kromě toho i sedm areálů vybavených supermoderními snowparky. Pokud máte rádi zimní hory, ale lyžování nepatří mezi vaše koníčky, v Trentinu můžete využít něco z bohaté nabídky dalších aktivit.

Článek

Na procházky po horách se chodí také v zimě. Stačí si obout sněžnice a vyrazit. Tento druh sportu je vhodný pro všechny generace a představuje přesně takovou fyzickou zátěž, jakou si člověk sám zvolí.

Není třeba pořizovat si skipas a nákladné lyžařské vybavení, není nutná fyzická průprava ani technické znalosti. Stačí trochu sněhu na cestě v horách nebo stezce v lese, abyste prožili neobvyklý zážitek v bíle oděné přírodě.

Je možné zvolit túry organizované horskými průvodci, procházky za úplňku s večeří v horské chatě a pochodňové průvody, které se organizují v hlavních turistických střediscích.

Pořádají se také dvoudenní výlety s noclehem v horské chatě. Procházet se můžete i v Parco Naturale di Paneveggio, v areálech San Martino di Castrozza. Jednoduché trasy jsou vyznačené v zóně Panarotta s překrásným traversem Fravort - Gronlait a na planinách Folgaria, Lavarone a Luserna podél cest z první světové války.

Pokud se na sněžnicích vypravíte do některé odlehlejší a méně navštěvované oblasti, nezapomeňte si vzít fotoaparát, protože taková výprava má někdy velmi blízko k fotosafari.

Skialpinismus

Skialpinismus je náročnou sportovní specialitou, která vám dovolí dosáhnout vrcholků hor s lyžemi na nohou, dostat se na panenská místa, přejít svahy a horské hřbety v prostoru absolutního ticha. Jde vlastně o výstup na svah s lyžemi, na jejichž skluznice se připevní tulení kůže, aby neklouzaly.

Když se dostanete dostatečně vysoko, sejmete tulení kůži z lyží a spustíte se dolů po sjezdovkách nebo po krátkých úsecích v hlubokém prašanu mimo sjezdovky.

V Trentinu můžete tento sport praktikovat kdekoliv. Nechybějí ani kultovní trasy jako Sellaronda (okruh přes čtyři průsmyky ve Valle di Fassa), výstup na Cima d'Asta v srdci Lagorai, brentské Dolomity, které můžete prozkoumat buď ze svahů Andalo a Molveno nebo z Madonny di Campiglio, okruh kolem jezer ve Valboně v údolích Giudicarie, Maddalene v Valle di Non a v zóně 3 Valli v Passu San Pellegrino.

Se psím spřežením

Při sleddogu máte jedinečnou příležitost vstřebat vzrušující prostředí Dolomit na saních tažených severskými psy husky. Dvě hlavní školy, které tento druh sportu pořádají, se nacházejí v Passo Campo Carlo Magno, v blízkosti Madonny di Campiglio a v údolí Campitello di Fassa, které každým rokem hostí mezinárodní soutěž.

Pravidelně se organizují kurzy a výjezdy také v Passo Bordala, Vigolu Vattaro, na plošinách Folgaria, Lavarone a Luserna a v dosud divoké a obtížně přístupné oblasti Lagorai.

Na zamrzlých vodopádech

Horolezectví v Trentinu nachází svou zimní variantu díky mnohým vodopádům, které v zimě zamrzají a mění se v přitažlivé tréninkové stěny pro vyznavače cepínu a maček.

Po ledu je možné šplhat pod dohledem horských průvodců buď na vodopádech Vallesinella v Madonně di Campiglio, anebo na vodopádech Nardis v Pinzolu. Dále ve Val di Rabbi na vodopádech Vallorz a v San Martinu di Castrozza, kde je přímo ve vesnici vybudována ledová hora. V Cavalese máte potom jednou týdně možnost vylézt na přírodní vodopád osvětlený reflektory.

Opravdovým rájem zimního horolezectví je ovšem Val Daone v západním Trentinu, kde se nachází odhadem 140 vodopádů.

Rady a informace na cestu

CESTA AUTEM

Pro automobilisty vede nejsnadnější cesta přes německý Mnichov, Walchensee, Brennerský průsmyk a dále po italské dálnici A 22. Za Bolzanem, u městečka Ora (Auer), je sjezd z dálnice, od něhož je to např. do Cavalese 26 km a do Predazza o 12 km víc. Z Prahy do Trentina je to necelých 700 kilometrů a na německých dálnicích můžete nahnat čas, který pak strávíte šplháním v serpentinách za Ora. Chcete-li ušetřit poplatky za mýtné, můžete využít starou silnici vedoucí pod dálnicí v Brennerském průsmyku. Sněhové řetězy jsou při cestě autem nezbytnou výbavou. Silnice sice bývají velmi dobře ošetřeny, ale jsou chvíle, kdy se bez řetězů sotva obejdete. Nejen místní komunikace, ale čas od času i Brennerský průsmyk jsou průjezdné pouze s nimi. Pokud způsobíte na silnici problémy tím, že vaše auto řetězy nemá, policie bývá velmi přísná.

CESTA LETADLEM

Od prosince do Velikonoc funguje v severní Itálii dopravní služba, která navazuje na lety do Verony, Brescie, Milána, Bergama a Benátek. Zvláštní autobusy lyžaře dopraví do nejnavštěvovanějších turistických středisek. Týden co týden vyjíždí z letiště v Brescii autobus, který staví na veronském letišti Valerio Catullo a dováží turisty přímo do údolí Val di Sole, Fassa a Fiemme. Další autobus jezdí také z Bergama směrem na Val di Sole a poslední z Benátek směrem na Val di Fiemme a Fassa a na S. Martino di Castrozza, takže výběr je opravdu široký. Cena zpáteční jízdenky na všechny spoje je asi 22 eur, jednosměrná 12 eur, děti do 12 let zdarma.

DALŠÍ INFORMACE

Množství informací o provincii Trentino lze najít ve dvou publikacích brněnského nakladatelství Jota. Obě jsou z edice renomovaných mezinárodních průvodců pro nezávislé cestovatele Rough Guide. První je svazek Itálie a druhý se jmenuje Alpy. Najdete v nich všeobecné i zcela praktické informace o místech, která vás zajímají.

WWW STRÁNKY

Není proto divu, že Val Daone získalo na významu mezi znalci ice climbingu a bylo již pošesté vybráno za hostitele jedné z etap Světového poháru v této disciplíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Na hory za nebezpečím

Kde jsou doby, kdy lyžařům stačily lyže, snowboardistům prkna a běžkařům obyčejné běžky. Dnes ke svým aktivitám lidé potřebují draky, koně a pokud jsou...

Výběr článků

Načítám