Hlavní obsah

V Thajsku znovuotevřeli jeskynní oblast, kde uvázli malí fotbalisté. A dveře se netrhnou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí v neštěstí měl jeskynní komplex Tham Luang v Thajsku. Přírodní park v severní provincii Čiang Rai byl relativně netknutým místem do doby, než se v něm udála záchranná akce malých fotbalistů, kteří v něm i s trenérem uvázli. Oblast se v polovině listopadu znovuotevřela turistům a jejich zájem o místo je enormní, píše server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od 16. listopadu navštívily komplex tisíce lidí, nicméně přístup do samotné jeskyně Tham Luang, kde byly děti uvězněny, je stále zakázán. Podél cesty, která do oblasti vede, stojí dobrá stovka stánků, kde si turisté mohou pořídit nějaký suvenýr, trika nebo i jídlo. „Lidem z okolí se přihodila naprosto úžasná věc,“ komentuje obrat o 180 stupňů prodejce lístků do loterie Vipa Romaneechutima. „Už v minulosti tu byly jisté snahy udělat z Tham Luangu turistickou lokalitu, ale nikdy se to nepovedlo,“ dodává.

Díky úspěšné záchranné operaci je teď oblast slavná po celém světě. „Nejsme šťastní jen za peníze od turistů. Jsme hrdí především na to, že sem lidé cestují a mohou poznat náš nádherný park. Je to pocta,“ říká Romaneechutima s hrdostí. Přírodní oblast, jejíž celý název zní Tham Luang-Khun Nam Nang Non, je poměrně izolovanou částí Thajska s hustě zalesněnými kopci. Přesto tam teď míří turisté ve velkém. A přestože nejznámější jeskyni si lze prohlédnout jen skrze drátěný plot, k vidění tam jsou i tři další.

Z nově nabyté slávy chtějí místní vytěžit co nejvíc. Aktuálně tam probíhá výstavba muzea, která má přiblížit záchrannou operaci, v plánu je i celý turistický resort nedaleko cesty, která do parku vede. „To, co se tu odehrálo, bylo neskutečné a rádi jsme to tu viděli na vlastní oči,“ řekl skotský turista John Deeney, který navštívil místo i s manželkou. „Dovedu si představit, že to bude teď horká turistická atrakce,“ dodal.

A lidí skutečně přibývá, mnozí z nich stojí frontu, aby se nedaleko vstupu do jeskyně Tham Luang vyfotili. Místní jsou vděční, protože mají více pracovních příležitostí. „Turisté jsou tu velmi vítáni, protože díky nim budou mít lidé z nedalekého města Mae Sai práci,“ uzavřel místní obyvatel Phisek Kemapusit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám