Hlavní obsah

V Thajsku platí zákaz potápění kvůli vystresovaným korálům

Thajsko tento týden vyhlásilo zákaz potápění v sedmi mořských parcích, které byly mezi turisty oblíbené. Cílem zákazu s dobou platnosti na neurčito je ochránit stresované korálové útesy, jejichž stav se zhoršuje vlivem nárůstu teplot, kyselosti či sedimentace. Oznámila to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Blednutí korálů nastává, když jsou korály stresované a vypuzují řasy, které v nich žijí a dodávají jim barvu. Oslabené korály pak mohou být snadno poškozeny.

Článek

Zákaz se vztahuje na 22 míst v parcích, kde 80 a více procent korálových útesů bledne. Podmořské parky se nacházejí v Andamanském moři u západního pobřeží Thajska.

Zotavování korálů bude monitorováno až do odvolání zákazu, prohlásil šéf úřadu pro národní parky Sunan Arunnopparat.

Foto: Profimedia.cz

Opatření zřejmě poškodí velmi lukrativní turistický průmysl. V loňském roce očekávalo Thajsko na 16 miliónů zahraničních turistů, které sem lákají zejména pláže.

Úřady počítají s vysvětlovací kampaní o situaci pro cestovní agentury, turisty i thajskou veřejnost, informoval dále Arunnopparat. A se zákroky se počítá i proti ilegálnímu rybolovu.

Stresované korály jsou oslabené

Blednutí korálů nastává, když jsou korály stresované a vypuzují řasy, které v nich žijí a dodávají jim barvu. Oslabené korály pak mohou být snadno poškozeny, ať už lidmi, nebo také lodními kotvami i bójemi. Dlouhodobý stres může korály zabít úplně, v důsledku čehož ztratí ryby útočiště i zdroje potravy.

Problém je často způsoben změnami ve vodě, ať už jde o nárůst teplot, sedimentaci nebo kyselost. Korály se mohou zotavit, pokud se do nich vrátí řasy, ale jsou stále výrazně oslabené a také náchylnější k chorobám.

Foto: Profimedia.cz

Oteplení vod v asijsko-tichomořském regionu způsobilo už loni značné škody na korálových útesech v Indonésii, Malajsii a Vietnamu.

Mořští biologové ze Společnosti pro ochranu divoké přírody (WCS) zaznamenali blednutí korálů u indonéské provincie Aceh, kde teplota povrchových vod vyšplhala na téměř 34 stupně Celsia. To je o téměř čtyři stupně více, než je dlouhodobý průměr. A následné průzkumy ukázaly, že 80 procent korálů uhynulo.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám