Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo Gastonovo vnouče - lachtan jihoafrický

Novinky, Lucie Poštolková

V pražské Zoo Troja se v noci ze středy na čtvrtek narodilo mládě lachtana jihoafrického. Jedná se o vnouče slavného Gastona, který se stal symbolem povodní roku 2002, když po vodě uplaval až do Drážďan a následně z důvodu vyčerpání uhynul.

Článek

Mládě lachtana jihoafrického doplnilo skupinu čtyř lachtanů v trojské zoologické zahradě. Jeho matkou je Abeba a otcem Meloun.

„Porod mláděte proběhl v noci ze středy 18. na čtvrtek 19. května. Chovatelé malého lachtana i s matkou hned ráno oddělili od zbylých členů skupiny a umístili do zázemí expozice,“ řekl Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha.

Veterinář mládě prohlédl a provedl základní poporodní vyšetření.

„Zatím se zdá být všechno v pořádku. Mládě váží 5,5 kg, a jak se zdá, pije. Přesto mu však držme palce, zdaleka nemusí mít vyhráno,“ uzavírá Antonín Vaidl, kurátor Zoo Praha.

Narozené mládě je odkázané na matku, která ho kojí přibližně rok. Zpočátku se musí držet na souši, protože jeho srst je smáčivá a mládě bez ochrany by se utopilo. Do vody se odváží zhruba za dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Špindlerova Mlýna se vrací smetánka

Špindlerův Mlýn měl v minulosti pověst mondénního střediska pro společenskou smetánku. Dnes splňuje všechny standardy nejnáročnějších turistů loni otevřený...

Na Jadranu bude letos těsno

Loni strávilo v Chorvatsku dovolenou 687 tisíc českých turistů. Ve skutečnosti to bylo jistě o několik desítek tisíc lidí víc, než říká oficiální údaj....

Výběr článků

Načítám