Hlavní obsah

V Praze vyrostla nová vinice

Právo, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedílnou součástí Prahy jsou vinice, kterých je čtrnáct. Aktuálně přibyla jedna nová, a to v parku na Vítkově. Nová vinice řipomíná využívání jižních strání Vítkova pro pěstování vinné révy doložené od doby Karla IV.

Foto: Magistrát

Na vinohradu roste 686 rostlin révy.

Článek

„Vinice k Praze neodmyslitelně patří, v minulosti jich na území hlavního města bylo výrazně víc než dnes. V 19. století však docházelo k jejich rušení a nahrazování jinými plodinami. Tam, kde to nyní lze, zaniklé vinice obnovujeme nebo zakládáme zcela nové. Návštěvy vinic jsou mezi Pražany a návštěvníky našeho města velice oblíbené,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Vinohrad na Vítkově o rozloze více než 1300 metrů čtverečních je osazen 686 hlavami vinné révy. Rostliny se pnou kolem akátových kůlů. Vinice je obklopena kovovým oplocením.

Areál se rozprostírá na svahu nad chodníkem stoupajícím od podchodu bývalé železniční trati směrem k památníku na Vítkově. Extrémně suchý svah byl z hlediska zahradní údržby dlouholetým problematickým místem, dosavadní travnatý porost byl v letních měsících zcela vyschlý a spálený. Základním záměrem bylo zásadně zlepšit neutěšený stav ve významné vstupní partii do parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám