Hlavní obsah

V penzionu snů by neměl chybět bazén, restaurace a ohniště

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V očích cestovatelů je ideální penzion menší ubytovací zařízení, kde panuje příjemná rodinná pohoda. Měl by mít možnost koupání, venkovní ohniště nebo krb, bezplatné parkování v areálu a restauraci nabízející stravování formou polopenze. Takto si více než 80% dotázaných lidí představuje svůj „Penzion snů“.

Test

 
Článek

V březnu 2009 odpovídalo na anketu Penzion snů 940 osob. Drtivá většina z bezmála tisícovky zúčastněných považuje za samozřejmost, že součástí pokoje v moderním penzionu by měla být vlastní koupelna se sprchou a WC, dále lednice a povlečení.

Foto: Profimedia.cz

Recepce

„Optimální cenou za dospělou osobu a noc je pro respondenty částka do 390 korun,“ sdělil Jaroslav Skalka marketingový ředitel společnosti FTonline, která uskutečnila průzkum.

Dodal, že průzkum byl zaměřen na „Penzion snů“ pro ideálně strávenou dovolenou. To znamená, že se spíše nezabýval ubytováním při pracovních cestách, kongresech a podobně.

Recepce není nutná

Rozsáhlá anketa přinesla ještě celou řadu dalších zajímavých poznatků. Pouze pro 4,5 % dotazovaných není nutná recepce a postačí jim pouze telefonický kontakt. Zbývajících 95,5 % naopak recepci v penzionu snů vyžaduje.

„Velká část zúčastněných se shodla na tom, že kapacita restaurace v penzionu by měla odpovídat počtu lůžek, respektive by měla být o něco vyšší,“ uvedl Skalka. Za zásadní věc považují hosté penzionů příjemnou obsluhu.

Co se týče skladby jídelníčku, převažuje zájem o českou kuchyni, v mnohem menší míře se objevily požadavky na evropskou, například italskou kuchyni.

Restaurace i malá kuchyňka

Všichni oslovení lidé stojí o hotová jídla za přijatelnou cenu. Velmi početná je skupina těch, kteří by rádi zařadili na jídelní lístek zdravou výživu včetně vegetariánských jídel. Zájem je o lehká jídla, ryby, ovocné a zeleninové saláty a cereálie a mléčné výrobky ke snídani. Snídaně by měla být podávána formou bufetu.

„Mezi nejčastějšími požadavky se objevovala i dětská menu a dětské porce,“ podotkl Skalka. Jak upozornil, hosté Penzionu snů nechtějí být odkázaní jen na restauraci. Ocenili by zároveň kuchyňku na vaření, vybavenou nádobím, lednicí, mikrovlnnou troubou a varnou konvicí.

Požadavky na parkování

Ohledně parkování vyplynuly z ankety tři zásadní požadavky: Prvním je parkoviště přímo v areálu nebo těsné blízkosti penzionu, aby byl zajištěn snadný přístup k automobilu a možnost jej mít pod kontrolou. Pokud toto není možné, tak alespoň možnost příjezdu k penzionu při zahájení a ukončení pobytu.

„Druhým požadavkem je dostatečná kapacita parkoviště. Ta je problémem především v zimní sezóně v lyžařských centrech,“ konstatoval Skalka. Do třetice návštěvníci většinou chtějí mít parkovné zahrnuto v ceně za ubytování.

Foto: Profimedia.cz

Penzion

Nejčastěji požadovaný pokoj v Penzionu snů je dvoulůžkový. V jeho vybavení by měla být koupelna s WC, lednice a povlečení. Dále se mezi požadavky dotazovaných objevovaly terasa či balkon, satelitní nebo kabelová televize, možnost připojení na internet nebo dětská postýlka.

Nejvíce jezdí za turistikou, cykloturistikou a plaváním

Za naprosto zásadní účastníci průzkumu považují sportovní zázemí v penzionu nebo okolí. „S trochou nadsázky by měl ideální penzion ležet uprostřed sjezdovky a přímo na cyklistické stezce,“ zhodnotil Skalka. Nejčastěji zmiňovanými aktivitami v létě jsou turistika, cykloturistika a plavání, v zimě sjezdové lyžování a běžky.

Sportovní vyžití bývá často jediným důvodem ubytování hostů v penzionu. Ubytovací ideální středisko by proto mělo být obklopeno sjezdovkami, koupališti a turistickými stezkami a vybaveno půjčovnou lyží, kol, lodí a dalších sportovních potřeb. Rodiny s dětmi očekávají zázemí pro děti - dětské hřiště, pískoviště, prolézačky, houpačky nebo skluzavky.

Vířivka nebo krytý bazén

Z tradičních sportů spojených s rekreací jsou nejvíce žádané stolní tenis, volejbalové a nohejbalové hřiště, tenisové kurty, venkovní kuželky a podmínky pro petanque. Více než 80% dotázaných by v Penzionu snů nebo jeho blízkém okolí ocenilo možnost koupání. A to nejlépe i za nepříznivého počasí a v zimě – v krytém bazénu nebo alespoň ve vířivce.

Foto: archiv USSPA, Novinky

Kruhová vířivka Orion, cena při instalaci v interiéru včetně 19% DPH je 401 000 Kč (USSPA).

V Penzionu snů by neměla chybět vířivka. FOTO: archiv USSPA

Skalka zdůraznil, že dojem ze sebemalebnějšího penzionu může pokazit neochotný personál nebo například nejasné podmínky ohledně ubytování čtyřnohých mazlíčků.

„Penzion snů má podobu menšího útulného ubytovacího střediska rodinného typu, kde na vás dýchá pohoda a panuje uvolněná, příjemná atmosféra. Přímo v objektu je malá restaurace s krbem a možností večerního posezení, s vynikající kuchyní, kde vám občas uvaří to, na co máte chuť nebo upečou pravý domácí štrůdl,“ uzavřel Skalka.

Co by lidé rádi měli v penzionu snů
Parametry vybavení objektuProcento dotázaných, kteří je vyžadují
sprchy v objektu100
restaurace v objektu89
parkování v ceně ubytování87
lednice v objektu86
parkování v areálu84
koupání u penzionu nebo v blízkém okolí82
venkovní ihniště, krb, gril80
televize v objektu65
sportovní vyžití v objektu a blízkém okolí65
společenská místnost55
bezbariérový přístup36
internet33
trezor11
přebalovací místnost9

Anketa

Hledáte ubytování v penzionech?
Ano, nejraději jezdím do penzionu.
41 %
Častěji jezdím do penzionu.
3,5 %
Párkrát jsem byl v penzionu, ale neosvědčilo se mi to.
1,4 %
Mám raději soukromé apartmány.
18,8 %
Raději do hotelu než do penzionu.
25,6 %
Nedám dopustit na kempy.
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2155 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám