Hlavní obsah

V pařížském Disneylandu zažijete Hvězdné války i svatbu upírů

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V kom dříme věčné dítě nebo by chtěl potomky potěšit návštěvou zábavního parku, nemusí cestovat až do kalifornského Disneylandu. Filmový a komiksový svět se nachází v kulturním centru Evropy - Paříži, kde malé i velké návštěvníky čeká šedesátka dětských kolotočů a krkolomných atrakcí na rozsáhlé ploše 56,7 hektarů.

Článek

Kdo už jednou navštíví Paříž, měl by si alespoň jeden den vyšetřit pro návštěvu Disneylandu označovaného také Eurodisneyland. Nachází se přímo u stanice pařížského metra zvané Marne-la-Vallée Chessy.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Disneyland v Paříži navštěvují hojně rodiny přistěhovalců.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V hotelu New York, který se nachází uvnitř Disneylandu, narazíte na psa Pluta i jiné postavy z Disney seriálů.

Z centra města je zábavní park vzdálen 32 kilometrů a lze se k němu přepravit autem, taxíkem nebo vlakem. Ze zastávek hromadné dopravy je Disneyho svět vzdálen opravdu, co by kamenem dohodil. Z letiště Charlese de Gaulla do parku jezdí autobusy označované jednoduše Disneyland.

Jaká zábava je pro vás nejvhodnější

Když už vkročíte do samotného srdce parku, měli byste se nejprve rychle zorientovat, abyste věděli, jaká zábava bude pro vás či případně vaše ratolesti ta nejvhodnější. K orientaci návštěvníkům slouží mapa, informační cedule i směrovky. Samozřejmě lze využít i služeb informačních center.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kolem části areálu se návštěvníci mohou přepravovat skutečnou koňkou.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kdo chce být navždy zvěčněn na chodníku slávy v Disneylandu, může si zakoupit dlaždici se svým jménem.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Třídou Main Street, USA se promenují filmové postavy.

Park samotný je rozdělen do pěti tematických částí: Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Discoveryland a Walt Disney Studios Park. V každé části se nacházejí atrakce zaměřené na konkrétní druh zábavy.

Zábava pro nejmenší

Nejmenší děti do šesti let věku budou určitě u vytržení z houpaček, kolotočů, pohádkových postav, zámků sladkých pastelových barev se zlatými doplňky, které se nacházejí ve Fantasylandu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Především nejmenším návštěvníkům je určená část Disneylandu nazvaná Fantasyland. Jsou zde barevné chaloupky, hrady, kolotoče a atrakce.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

I bufety v Disneylandu jsou postaveny ve stejném duchu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Především nejmenším návštěvníkům je určená část Disneylandu nazvaná Fantasyland. Jsou zde barevné chaloupky, hrady, kolotoče a atrakce.

Školáci budou nadšeni z návštěvy Adventurelandu, jenž už nevyniká kýčovitými barvami a tvary. Naopak se zde nacházejí atrakce, které děti znají z dobrodružných knížek a filmů. Vše se nese v duchu buď Divokého západu, či Indiana Jonese.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ve Frontierlandu je i střelnice, kdy každý, kdo zaplatí dvě eura, má asi 20 ran. Střílí se do terčíků, které po zásahu rozpohybují postavu či zvíře.

Vedle divokých projížděk kolem Chrámu nebezpečí se malí i dospělí návštěvníci mohou zúčastnit nefalšované pirátské bitvy nebo si zastřílet na střelnici jako vystřižené z amerického Texasu. Na některých atrakcích je povolená minimální velikost zúčastněných, buď 140, nebo 120 centimetrů.

Adrenalin pro školáky

Frontierland nabízí zábavu těm, kteří obdivují hrdiny indiánského světa, touží po projížďce kolesovým parníkem kolem ostrova, kde se mohou projet v důlních vozících kolem atrapy rozpadlého těžařského komplexu. Je třeba zdůraznit, že projížďky nepatří mezi poklidné vyhlídkové jízdy, jsou dosti adrenalinové. I zde se požaduje po návštěvnících minimální výška, a to 102 centimetry.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Sekce Frontierland obsahuje kovbojský saloon, jízdu kolesovým parníkem, vláčkem těžebním dolem i strašidelný zámek.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ve strašidelném domě mají upíři svatbu či mrtvoly vylézají z hrobů.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Vláčkem se projedete těžební šachtou i kolem dolu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ve Frontierlandu se nachází i kovárna.

Strašidelný zámek patří mezi ty zdařilejší. Kdo je zvyklý z Matějské pouti na hrkající vozíky projíždějící kolem blikajících příšerek, nechť sebe i své potomky připraví na opravdu hrůzostrašný zážitek. Hroby se otvírají, mrtvoly z hrobů vylézají, na upíří svatbě vyhrává teskná umrlčí muzika... A víc neprozradím, protože byste byli ochuzeni o hutnou dávku strachu.

Hvězdné výlety pro děti i dospělé

Astronautickou průpravu už nemusejí nikdy v životě absolvovat ti, kteří navštíví Discoveryland. Simulace letu raketoplánem do galaxie Hvězdných válek, skutečný let raketou na Space Mountain, kdy se mnohokrát ocitnete hlavou dolů, i raketový kolotoč pro ty nejmenší jsou jedny z mnoha atrakcí kosmického světa.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V Discoverylandu jsou k vidění roboti z filmu Wall-E, hrdinové ze Star Treku či ponorka kapitána Nema.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V Discoverylandu mohou návštěvníci zažít simulovaný let vesmírným korábem.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V části Discoveryland jsou atrakce zaměřené na kosmonautiku a vesmír.

Pro ty, kdo přežili ve zdraví projížďku na Space Mountain, budou již všechny ostatní atrakce „brnkačkou“. Horskou dráhou totiž padáte dolů rychlostí až 68 km/h.

Zajímavou atrakci pro dospělé nelze minout ve Walt Disney Studio Parku - Twillight Zone Tower of Terror. Výtah výškové budovy návštěvníky vyveze do oblak a následně se spustí k zemi. Vlasy vám budou vstávat hrůzou.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Také detaily v pařížském Disneylandu musí korespondovat se skutečnými filmy.

Doporučení pro návštěvu Disneylandu
Pokud hodláte strávit s dětmi v parku celý den, nebojte se pronajmout si pro ty nejmenší vozíček, ve kterém si budou moci odpočinout, či si na chvilku zdřímnout. Nezřídka jsem potkávala unavené děti spící v náručích veselících se rodičů, kteří vzpomínali na svá mladá léta a bavili se více než jejich malí potomci.
Po části parku také jezdí vláček, i v něm se dá na chvilku spočinout a ulevit nohám, které většinou nachodí deset a více kilometrů, aby vás donesly do každého koutu Disneylandu. Park se totiž rozkládá na ploše velké 567 000 metrů čtverečních (56,7 hektaru).
Některé atrakce se vyplatí navštívit kolem 15. hodiny, kdy se mnoho návštěvníků soustředí na sledování průvodu pohádkových hrdinů v Main Street, a fronty u kolotočů se zkrátí.
Dobré je si spolu se vstupenkou pořídit zároveň takzvaný Fast Pass, díky němuž si u oblíbených atrakcí, před nimiž se vinou dlouhé fronty, dozvíte, za kolik minut se můžete vrátit a budete mít rezervované místo bez čekání.

Tipy na slevy

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V hotelu Disneyland, který sídlí uprostřed pařížského Disneylandu, se pohybují animátoři v převlecích postaviček z kreslených filmů a jsou všem plně k dispozici.

I když se vám může návštěva Disneylandu zdát drahá, vstupné je 41 eur pro dospělého, je třeba si uvědomit, že se zaplatí vstupné a mimo střelnice, kde se platí dvě eura extra, je již vše zdarma.

Vyplatí se sledovat slevy, kdy například děti do 12 let mají vstup i ubytování v hotelech přímo v Disneylandu zdarma. Celé rodiny mohou získat balíček slev až dvacet procent.

Některé cestovní kanceláře pořádají cesty z Česka přímo do Disneylandu a ubytování a vstupné do zábavního parku je v ceně zájezdu zahrnuto.

Více informací naleznete na www.disneylandparis.cz, www.disneylandparis.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám