Hlavní obsah

V Paříži mají na měsíc pláž na řece Seině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Pod letním nebem, ale za teplot připomínajících trochu začátek podzimu byl v pondělí 21. července ve francouzském hlavním městě zahájen další ročník populární akce zvané Pařížská pláž. K procházkám, opalování, koupání, nejrůznějším hrám a další zábavě bylo upraveno dva a půl kilometru nábřeží Seiny v samém centru města a další víc než kilometr břehů říčního kanálu ve čtvrti La Villette na severu.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Na náplavce na pravém břehu Seiny, kudy jindy bez přestání sviští auta, byla už před víc než týdnem zastavena doprava, bylo tam navezeno 2 000 tun písku a vyrostly tam palmy a další stromy, slunečníky, stánky s občerstvením, ba i knihovna, které mohou "lufťáci" využívat. Návštěvníci si také budou moci zahrát petanque, minigolf, děti minifotbal, vyzkoušet si šerm a také se vykoupat, ale jen v bazénu, ne v řece.

Proti loňsku se podstatně rozšířil prostor "pláže" v La Villette, kde pořadatelé sázejí na vodní sporty, pro které jsou na klidném kanálu dobré podmínky. Pařížané a jejich děti si tam budou moci zaveslovat a projet se na kajaku a šlapadlech.

Pařížská pláž je letos laděna do modři v odstínu vlajky Evropské unie na počest toho, že Francie je v tomto pololetí v unii předsednickou zemí.

Akce potrvá do 21. srpna

Akce potrvá do 21. srpna a pořadatelé doufají, že hlavně díky rozšíření možností v La Villette na ni přijde čtyři až pět milionů lidí. V minulých letech to bývalo asi čtyři miliony, loni ale asi o třetinu méně kvůli velmi nepříznivému počasí. Na počasí závisí samozřejmě i splnění letošních optimistických předpokladů.

Pařížská pláž se pořádá od roku 2002 z iniciativy radnice v čele se socialistou Bertrandem Delanoëm, mezitím znovu zvoleným do jejího čela. Radnice se také z poloviny podílí na letošních nákladech, které dosáhnou dvou milionů eur (48 miliónů korun).

Druhou polovinu hradí soukromí sponzoři. Pro návštěvníky je vstup na "pláž" a využití jejích atrakcí s výjimkou restauračních zařízení zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám