Hlavní obsah

V Olomouci začala podzimní Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísná hygienická opatření provázejí letošní čtyřdenní podzimní přehlídku ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, která začala ve čtvrtek na olomouckém výstavišti. Největší akce svého druhu v ČR chce poukázat na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky v rostlinách a jejich plodech.

V Olomouci začala podzimní FloraVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Návštěvníci mají k dispozici dostatečné množství dezinfekčních prostředků, expozice a stánky jsou rozmístěny tak, aby se zamezilo shlukování lidí. Omezen je i počet lidí, kteří mohou být najednou v pavilonech. V pavilonu A může být najednou 500 návštěvníků, v ostatních pak sto. Lidé v nich musejí mít roušky, kontrola probíhá i prostřednictvím kamer.

„Již letní Flora v srpnu ukázala, že jsme schopni zajistit při výstavě maximální možné bezpečí a pohodlí všem návštěvníkům i vystavovatelům, kteří se tak nemusejí bát výstavu navštívit. Podzimní výstavu realizujeme v obdobném režimu jako v létě,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc, které akci pořádá.

Ukázat koloběh života

Autorkou hlavní expozice s názvem Zdravá rostlina je floristka Pavlína Švecová. „Ráda bych prostřednictvím výstavy poukázala na to, jací strašáci nás při vypěstování krásné zdravé rostliny trápí a s čím vším se musejí potýkat nejen velkopěstitelé, ale i drobní pěstitelé na svých zahrádkách,“ uvedla Švecová.

Celá expozice se nese v duchu koloběhu života samotné rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu. Expozice poukazuje na pomíjivost krásného plodu na pohled. Výpěstky a plody z českých zahrádek mohou návštěvníci obdivovat také v přízemí přístavby pavilonu A díky expozici Českého zahrádkářského svazu. Na výstavišti se prezentují mj. i školkaři. Návštěvníci tu mohou spatřit i výstavu hub.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Podzimní Flora je tradiční přehlídkou ovoce a zeleniny.

Souběžně s přehlídkou ovoce a zeleniny probíhají na výstavišti tradiční podzimní zahradnické trhy a festival gastronomie Olima, který nabízí řadu tradičních i netradičních pochoutek. Jeho součástí bude mj. vyhlášení Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či soutěž amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem.

Epidemie koronaviru částečně zasáhla do programu podzimní Flory. V pavilonu G nespatří návštěvníci expozici Hanácká včela od Českého svazu včelařů. „Připravovali ji zejména starší lidé, kteří mají obavu pobývat tam, kde je větší kumulace lidí,“ uvedla k tomu ředitelka.

Zrušen byl i 25. ročník soutěže mladých kuchařů, pekařů a cukrářů, který měl být součástí Olimy. Jejich účast nedoporučilo ministerstvo školství.

Podzimní Floru doprovází i bohatý doprovodný program.

Stálé expozice Muzea umění v Olomouci budou zdarma

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám