Hlavní obsah

V mexické pyramidě se před archeology skrýval stovky let vousatý bůh ohně

Novinky, Klára Fischleinová

Kamenné božstvo se archeologům v mexickém Teotihuacánu velmi dlouho schovávalo. V této oblasti bádají už přibližně 100 let, stále ji ale nemohou označit za zmapovanou. Jeden z novějších nálezů, sochu boha ohně, zkoumají řadu měsíců.

Pyramida v Mexiku odkryla další poklady posvátného místa - sochu boha ohněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Trosky významného náboženského centra Teotihuacán, které se rozkládají zhruba 50 kilometrů severovýchodně od Mexico City, ukrývaly po staletí tajemství. V otvoru na vrcholu Sluneční pyramidy objevili archeologové ve druhé polovině roku 2012 sochu boha ohně a další předměty. Od té doby nálezy zkoumají.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pyramida Slunce patří k nejstarším posvátným stavbám Teotihuacánu. Chrámový prostor na jejím vršku, kde se podle legend muži stávali bohy, byl na přelomu 5. a 6. století našeho letopočtu zničen nejspíš samotnými obyvateli Teotihuacánu. Ti celou oblast následně opustili.

Jiné historické výklady připouštějí možnost, že bylo město dobyto a vypáleno příslušníky jiného národa. Tak či tak je podle mexických mýtů bývalé náboženské středisko spojené s magií a tajemstvími. Těm se archeologové snaží soustavně už desítky let přijít na kloub.

Foto: Profimedia.cz

Takovou podobu mají sochy boha ohně nalezené v mexickém Teotihuacánu. Tu, kterou archeologové nalezli v pyramidě Slunce, ještě zkoumají.

Nalezená socha boha ohně je vytvořená z vulkanické horniny a váží 190 kilogramů. Toto božstvo bylo před staletími mimo jiné symbolem moudrosti. Zhmotňováno bylo obvykle se zkříženýma nohama, vousy, výraznými náušnicemi, náramky kolem zápěstí a velkou kruhovou nádobou na hlavě.

TIP: Na cestu do Teotihuacánu se vybavte kvalitní obuví. Město bylo vybudováno ve výšce okolo 2200 metrů nad mořem a při výšlapu na pyramidy nebo jen do jejich blízkosti musí turisté zdolat nejedno vysoké schodiště.

Zajímavost

Teotihuacán je často spojován s Aztéky a jejich kulturou. Ti ale oblast objevili a osídlili až stovky let poté, co ji opustilo původní obyvatelstvo. Aztékové tak šikovně využili existující stavby pro vlastní účely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám