Hlavní obsah

V Madridu otevřeli nový hotel z odpadků, které posbírali na plážích

Novinky, Lucie Poštolková
Madrid

Nevšední až děsivý zážitek slibuje turistům nový hotel Corona Save the Beach z plážových odpadků v centru Madridu. Stěny objektu jsou pokryty odpadky, které posbírali autoři projektu na evropských plážích. Cílem je upozornit na tragický stav oceánů a pláží.

Článek

Odpadky kryjí pevnou konstrukci a tvoří tak pouze jakýsi obal stěn. Autorem projektu je německý umělec Ha Schult, jenž si ubytovací zařízení s kapacitou pět pokojů otevřel na náměstí Plaza de Callao v rámci mezinárodního veletrhu turismu Fitur, který končí v neděli 23. ledna.

„Vytvořil jsem hotel z plážových odpadků, protože oceány naší planety jsou největší skládkou na světě,“ vysvětlil záměr projektu Schult. "Odpadky z Evropy se setkávají se smetím z Austrálie, nepořádek z jižní Ameriky se střetává se smetím severní Ameriky právě v oceánech," dodává Schult.

"Hotel je jako svět, je to takové podobenství, kdy máme svět jen pronajatý, abychom se zde mohli realizovat. Zatím co ho naplňujeme spíš odpadky," popsal svou myšlenku Schult.

Použili 12 tun odpadků

Na celou budovu použili autoři 12 tun smetí. Téměř čtyřicet procent odpadu na stěnách pochází z pláží v Británii, Francii, Německu, Itálii a Španělsku. Ostatní je ze skládek a bleších trhů.

Projekt hotelu z odpadků vytvořila společnost Corona s podporou mezinárodního programu Modrá vlajka Nadace pro ekologickou výchovu (FEE), která uděluje certifikáty plážím a přístavům, které dodržují přísné ekologické normy.

„Chtěli jsme ukázat negativní dopad, jak by vypadaly naše pláže, kdybychom je přestali uklízet,“ dodala Sophie Bachetová, koordinátorka programu Modré vlajky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám