Hlavní obsah

V Liberci vykvetl vzácný zmijovec titánský

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký svátek zažívá Botanická zahrada v Liberci. Po deseti letech čekání zde poprvé vykvetl zmijovec titánský, rostlina s jedním z největších květenství na světě. Naplno vykvétat začal zmijovec v úterý pozdě večer, ve středu se toulec s listy sevřel a květ získal na barvě. Kanárkově žlutá palice květu dosahuje výšky bezmála dvou metrů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Květenství vzácného zmijovce titánského v liberecké botanické zahradě

Článek

„Podobá se to uměleckému dílu. Lidé mohou sledovat tuto výjimečnou událost ještě během dnešního dne,“ řekl ředitel Botanické zahrady v Liberci Miloslav Studnička. Botanici se v úterý pokusili vzácnou květinu uměle opylit jejím vlastním pylem. Je ale velkou neznámou, zda se opylení podařilo, protože samičí květy v přirozeném prostředí opyluje hmyz pylem z jiného zmijovce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Květenství vzácného zmijovce titánského obdivují návštěvníci liberecké botanické.

„Jestli se to povede, tak se ve spodní části začnou vyvíjet plody - červené bobule,“ vysvětluje Studnička s tím, že výsledek bude zřejmý během týdne, kdy má květ zvadnout.

Pokud by se z plodů zmijovce podařilo získat semena, v Liberci by si jich několik ponechali na rozmnožení této rostliny a zbývající by poskytli jiným botanickým zahradám. Stejným způsobem před deseti lety poskytli libereckým botanikům semínko unikátní květiny jejich kolegové z Bonnu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Květenství vzácného zmijovce titánského obdivují návštěvníci liberecké botanické.

Zmijovec pochází ze západní Sumatry a v přírodě už téměř vymřel. Jeho květenství vydrží pouze tři dny a je pro každou botanickou zahradu velkou událostí. Rostlina v této fázi výrazně produkuje pach podobný shnilému masu, v přirozeném prostředí láká hmyz, který ji opiluje.

Reklama

Související články

Velké kouzlo malého Rabštejna

Že je Rabštejn nad Střelou našim nejmenším městem je sice pozoruhodné, ale na počtu obyvatel nezáleží. Záleží na geniu loci a ten tu je a pociťujete ho na...

Výběr článků

Načítám