Hlavní obsah

V letovisku na jihu bulharského pobřeží je slyšet hlavně čeština

Právo, Vlaďka Merhautová

Chvílemi si člověk říká, že snad ani není v Bulharsku. Když se totiž zaposloucháte v Primorsku do večerního živého hlaholu v ulicích, odevšad uslyšíte hlavně češtinu. Dříve malá vesnička položená zhruba 50 kilometrů jižně od Burgasu, kde se obyvatelé ponejvíce živili rybolovem, je dnes živým turistickým letoviskem.

Foto: Eva Merhautová, Právo

Kdo má rád řádění ve vlnách, v odpoledních hodinách si ho v Primorsku užije.

Článek

Primorsko není sice tak výstavné ani zajímavé jako třeba Sozopol, Nesebar nebo Zlaté Písky, návštěvníky však nadchne plážemi s doslova hedvábným pískem a čistým mořem, které je omývá. A v neposlední řadě také cenovou dostupností.

Jako houby po dešti

Říká se, že Bulharsko má největší stavební boom za sebou. V tomto městečku na poloostrově však nabudete jiného dojmu. V jeho části u severně položené pláže stále vyrůstají menší i větší hotely. Na turistu z vyspělejší země to lehce působí, že trochu bez ladu a skladu či spíše bez přesného stavebního plánu. Nové objekty nemají kolem sebe příliš místa, takže prostor pro případný bazén, či dokonce nějakou zeleň kolem je menší a menší...

Také vzhledem k počtu hotelů a množství rekreantů by se určitě měli na primorské radnici zamyslet nad úrovní služeb poskytovaných na pláži. Konkrétně na té severní projdete stovky metrů, aniž narazíte na sprchu či toaletu. O alespoň jednoduché převlékárně ani nemluvě.

Pak se dovíte, jak to řeší turisté, kteří nebydlí v přilehlých hotelech – suverénně prý využívají jejich sprch se sladkou vodou i záchodů. Strádat na druhé straně nebude hrdlo ani žaludek rekreanta. Barů a stánků poskytujících nejrůznější občerstvení v přijatelných cenách je na plážích dostatek.

S češtinou si vystačíte

V letní sezóně je v Primorsku skutečně spousta Čechů, ale i Slováků. Mají k dispozici polikliniku, poštu, několik bank a směnáren. Ve středu městečka narazíte dokonce na české informační centrum, kde vám personál ochotně s čímkoliv poradí i pomůže bez problémů česky, i když zaměstnanci jsou Bulhaři.

Ve spoustě stylových restaurací, vinárniček a barů si můžete dát nápoje i jídlo za ceny stejné nebo i nižší než u nás. A nejen typicky bulharské pokrmy. Najdete tu běžně podniky s jídelními lístky v češtině, nebo dokonce s českými jídly.

V Hermesu jsou dvě hotelové budovy a 76 bytů. foto: Právo/Eva Merhautová

Střed Primorska i jeho přilehlé uličky ožívají však nejvíce večer a v noci. Z hrnců se line vůně vařené kukuřice, mísící se opodál se sladkým popcornem. Na každém kroku nabízejí stánky před zákazníkem připravované palačinky, masové speciality nebo výbornou zmrzlinu.

V úvodu padla zmínka o Sozopolu a Nesebru. Obě městečka jsou skutečnými perlami černomořského pobřeží. Až si budete chtít odpočinout od slunění a koupání nebo když zrovna nevyjde počasí, můžete se vydat na některý z výletů, jež cestovní kanceláře nabízejí.

Městečko rozkládající se na dvou malých poloostrovech rámujících krásné zátoky na úpatí pohoří Strandža, to je Carevo. Malé příjemné letovisko je útočištěm nejen pro turisty, kteří mají rádi klid a pohodovou dovolenou stranou rušných přímořských center. Od konce června se rovněž stalo místem, kde začal naplno žít svým způsobem ojedinělý projekt na našem trhu s nemovitostmi.

Rady na cestu

Když je u nás deset hodin, je v Bulharsku jedenáct, což platí i při letním čase. Bulharskou měnou je leva, který má hodnotu přibližně 12 Kč (1 euro je 1,95 leva). Dávejte pozor při výměně peněz v pouličních směnárnách. Zatímco venku vás láká cedule s velmi výhodným kurzem, uvnitř je někde v koutku druhá cedule s jiným, leč platným kursem. Když se ohradíte, dozvíte se, že to venku je „jenom reklama“.

Ve všech turisticky exponovaných místech se zpravidla dohovoříte německy, případně anglicky, dorozumění napomáhá i znalost ruštiny.

Bulharská kuchyně je chutná a pikantní. Mezi typické speciality patří např. studená jogurtová polévka, kebabčata z mletého masa, banica – pečivo plněné ovocem a sýrem. Sýr a zelenina je velmi častou a rozšířenou součástí pokrmů. Na pobřeží nelze neokusit čerstvé ryby.

Dobré jídlo lze doplnit kvalitním bulharským vínem (Melnik, Mavrud a mnoho dalších proslulých značek), zvoleným podle vkusu či momentální chuti. Na dobré spaní i na trávení je rozhodně užitečná sklenka rakije, místní pálenky.

Hotelový areál s apartmánovým komplexem v Carevu vystavěla česká společnost Alexandria Real. Developerský projekt je zaměřený výhradně na českou klientelu. Ve čtyřhvězdičkovém komplexu Hermes přímo na černomořském pobřeží se nachází 76 luxusních apartmánů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi už zase jezdí na dovolenou do Bulharska

Čeští turisté se začínají po útlumu v 90. letech minulého století vracet do Bulharska. Od roku 2000 se počet českých návštěvníků v této balkánské zemi zvýšil...

Výběr článků

Načítám