Hlavní obsah

V Laosu leží tisíce kamenných džbánů. Jsou stejně tajemné jako Stonehenge

Novinky, mšv

Stonehenge už znáte. Stejně tak sochy moai na Velikonočním ostrově. Podobně záhadným místem je i Planina džbánů v Laosu, kde jsou rozesety tisíce obřích kamenných nádob. O jejich původním účelu se archeologové dohadují, stejně jako o jejich stáří.

Foto: Profimedia.cz

Na pláni se nachází kolem pěti tisíc džbánů.

Článek

Místo se nachází nedaleko města Phonsavan, přičemž tajemných džbánů je kolem pěti tisíc. Každý z nich měří od jednoho do tří metrů a váží až 14 tun. Kdy vznikly, odborníci netuší, nicméně se domnívají, že jsou staré přes 1500 až 2000 let. Podle archeologů mohlo jít původně o jakési pohřební urny, ale stejně tak dobře mohly džbány sloužit pro skladování jídla. Jde nicméně o jedno z nejdůležitějších nalezišť v jihovýchodní Asii.

V Laosu plyne čas pomaleji

Cestování

Jedna laoská legenda tvrdí, že místo stvořil král obrů Khun Cheung, který v oblasti žil. Po dlouhé a vysilující bitvě se svými nepřáteli umístil na planinu tisíce džbánů, aby si na oslavu vítězství mohl vyrobit adekvátní množství rýžového vína. Jiný, značně obyčejnější příběh tvrdí, že měly džbány zachycovat vodu v období dešťů, která pak byla k dispozici obchodním karavanám během sucha.

Foto: Profimedia.cz

O původním účelu džbánů se odborníci přou.

Foto: Profimedia.cz

Legenda tvrdí, že král obrů ve džbánech vyráběl rýžové víno.

Tak či tak, Laos zůstává stále jednou z méně turisticky probádaných zemí jihovýchodní Asie. Západní společnost o Planině džbánů neměla potuchy až do roku 1930, kdy se na ní francouzská archeoložka Madeleine Colaniová rozhodla zahájit výzkum. Vědkyně nedaleko objevila pozůstatky jeskynních obydlí s lidskými ostatky a popelem, což ji přivedlo k myšlence, že byly džbány urnami pro náčelníky.

Oblast je plná bomb

Úřady se již dlouho snaží protlačit Planinu džbánů na seznam UNESCO, ale zatím neúspěšně. Pro turisty je neobvyklá atrakce také spíše hůře dostupná, v okolí je totiž ukryto na tisíc nevybuchlých bomb, pozůstatků na laoskou občanskou válku. Návštěvníkům jsou proto přístupné jen některé části planiny, zatímco se množství organizací snaží oblast od staré munice vyčistit.

Turisté zmizeli, tak ulice thajského města ovládly opice

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám