Hlavní obsah

V Korutanech si užijete adrenalin na motokárách i romantiku

Právo, Petr Veselý

Motokára svižně nabírá rychlost, i když nemá motor, jenom brzdy. Uhání po dřevěné dráze dolů po sjezdovce v Gerlitzenu. Je to jedna z atrakcí v kopcích nad Ossiašským jezerem v rakouských Korutanech.

Foto: Jana V. Bendová

Motokáry bez motoru jsou atrakcí, kterou si užívají malí i velcí a muži stejně jako ženy.

Článek

Samozřejmě je to atrakce, která funguje, dokud nenapadne sníh. Dráha je dlouhá něco málo přes půl kilometru. Její konstruktéři ji po stranách obložili speciálními žíněnkami s molitanem uvnitř. Tlumí případné nárazy jezdců, kteří to přehnali s rychlostí sjezdu nebo předjížděcím manévrem a nevybrali správně zatáčku.

Můj sjezd není zrovna z těch, které by braly dech zvědavcům, kteří motokáry sledují podél tratě. Jedu spíš pomaleji a snažím se za jízdy fotit. Chci zachytit strakatou dráhu, hory v dálce a bílou mlhu, která se jak cukrová vata válí v údolí a vytváří tam bělostné koberce.

Foto: Petr Veselý, Právo

Po dráze pro žihadla jsem jel pomalu. Vychutnával jsem si na letní sjezdovce krásu inverze a vůbec krajiny.

Tato atrakce nejvíc zajímá děti a teenagery, ale uvidíte tu i spoustu dospělých „kluků a holek“, kteří si sem přišli zablbnout.

Dolu k jezeru nás ze sjezdovky v Gerlitzenu odváží lanovka. Blížíme se k bílému koberci, který přikryl jezero. Připadáme si jak v letadle, které klesá na přistání. Na chvilku jsme v bílé mlze a pak už nad hladinou jezera, u kterého nakonec bezpečně přistaneme.

Divoká scenérie vodopádů

Jdeme po úzké lávce přichycené ke skále. Jsme u vodopádů v soutěsce Ragga v Mölltalském údolí nedaleko slavného ledovce. Pod námi duní statisíce litrů vody. Úzká soutěska měří 800 metrů a potok tu v nejrůznějších zákrutech a kaskádách překoná výškový rozdíl 200 metrů. Stoupáme mezi vysokými skalami. Ve vzduchu se vznáší tříšť z vody, která se řítí sevřeným kamenným korytem. Tam, kde se zúží, proud zrychlí a s hukotem padá dolů. Cítíme, jak vibruje vzduch a chvílemi i dřevěná lávka.

Foto: Jana V. Bendová

Tatínek s dcerou uprostřed tříště, kterou vytváří vodopády v soutěsce Ragga.

Ta se plazí se jako had podél skal, a občas také nízko nad hladinou. Na několika místech vidíme rozdrcené vzrostlé smrky. Voda si s nimi pohrála, jak s dětskými hračkami, a pak je tu nechala trčet. Můžeme si tak udělat představu o síle tohoto živlu.

Foto: Jana V. Bendová

Dravá voda umí zacvičit i se vzrostlým smrkem jako by to byla dětská hračka.

Funíme s dalšími zvědavci vzhůru divokým kaňonem. Pramínky vody zářící ve slunci stékají po lesklých skalách dolů do potoka. V závěrečném kotli nás čeká vysoký vodopád. Šplháme se po lávkách a po schodech ve stěnách malé kotliny. Stoupáme až nad rozbouřené vody. Jako kdybychom se nad nimi vznášeli v helikoptéře. Fascinovaně hledím na tu divokou scenérii. Jak jednoduchá a působivá může být krása.

Nádherná zahrada plná bonsají

Když projdete branou Bonsaj muzea v Seebodenu nad Millstättským jezerem, máte pocit, jako kdybyste se ocitli v jiném světě. Ve světě zenových zahrad kdesi v exotické Asii. V různých koutech zahrady nalézáte jezírka, úhledně upravené trávníky, plůtky z bambusu, chodníky z mohutných bloků kamene stejně jako z drobných kamínků. A samozřejmě také bonsaje, tedy miniatury nejrůznějších stromů. Místních i těch exotických. Jsou krásně upravené a rostou v mělkých miskách.

Každý z těch koutů má svůj charakter a různě na nás působí. Jeden uklidňuje, druhý člověka láká, aby se v něm zasnil, v dalším se vám dobře dýchá a máte pocit, jako kdyby vám dobíjel energii. Přesně v duchu zenových zahrad.

Foto: Jana V. Bendová

U většiny z jezer najdete hezky udržované parky.

V jezírkách plavou ryby, v některých dokonce barevné. U řady z nich stojí přízemní budovy postavené v japonském duchu. Jen čekáte, odkud se vynoří dámy v kimonu nebo samurajové v plné zbroji.

Je tu také rozsáhlý skleník, který plní funkci jakési mateřské školy těchto rostlin. Milovníci bonsají si tady mohou řadu z nich koupit, případně se zdejšími odborníky poradit o jejich pěstování. Vzhledem k tomu, že stáří některých exponátů vystavených v muzeu dosáhlo víc než sto let, budou to nejspíš rady kvalifikované.

S vášní zlatokopů

Děti i dospělí buší do skály zednickými kladivy s vášní zlatokopů. Ta skála stojí za budovou Granatia v Radentheinu. V tajemných podzemních štolách s jezírky vám tu ukážou, jak se tady granáty kdysi těžily, v muzeu pak to, jak krásné věci se z nich dají udělat. Navštívíte rovněž komnaty vyzdobené kamennými deskami posetými těmito vzácnými nerosty.

Foto: Jana V. Bendová

Surové granáty vysekané ze skály.

Foto: Jana V. Bendová

Většina lidi buší do skal s vášní zlatokopů.

Když vyjdete ze šachet ven, půjčíte si přílbu, kladivo i brýle, a zkusíte si vysekat ze skály svůj granát. Dá to trochu úsilí, ale jen málokdo odejde bez něj. Jsou to samozřejmě malé surové kamínky. Kdo chce, ten si je tady může nechat vybrousit profesionálem ve zdejší prodejně granátů a polodrahokamů. Výsledek je víc než působivý. Ale i surové nerosty si odsud návštěvníci odnášejí jako cennou trofej.

Dlouhý seznam atrakcí

U Affenbergu na Opičí hoře se v areálu obehnaném vysokým plotem, ocitnete uprostřed lesa a stáda opic. Přímo mezi stovkou japonských makaků můžete sledovat, jak žijí.

Na hradě Landskron, nad jezerem Ossiach, pořádají pravidelně orlí show s nejrůznějšími dravci, včetně sovy Anastázie a orlice Simony.

V parku Waldseilgarten Taborhöhe nad tyrkysovým jezerem Faaker See vedou vysoko mezi stromy žebříky, lávky, mosty a sjezdy na lanech. Překonáte je v helmě, popruzích a podobném jištění, jaké mají horolezci.

Atrakcí je v Korutanech spousta. Většina těch popsaných leží kolem Ossiašského a Millstättského jezera. Podrobnější informace najdete na www.korutany.com a www.austria.info/cz.

 Korutanská karta

Stále více Čechů využívá při návštěvě této oblasti speciální kartu. Zaplatí za ni 35 eur, ale umožní jim pak využít bezplatně 100 různých míst, služeb nebo atrakcí, na spoustě dalších mají slevu. Včetně většiny z těch, o kterých se píše v tomto článku. Obvykle se vyplatí už při návštěvě čtyř míst. Většina Čechů jich zvládne 20 až 25. Víc se dozvíte na www.kaerntencard.at

Víc se o popsaných atrakcích dozvíte na:

Reklama

Související články

Proč trávit dovolenou na samotě

Daleko od lidí, obklopeni jen přírodou, kterou zastupují třeba stáda pasoucích se krav, v domě bez elektřiny. I tak si představuje ideálně strávenou dovolenou...

Výběr článků

Načítám