Hlavní obsah

V Jordánsku vytvořili obří mozaiku. Usiluje o zápis do knihy rekordů

Novinky, mšv

Jordánské město Madaba je známé množstvím historických mozaik. Teď k nim přibyla jedna současná, která je tak velká, že usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. I kdyby náhodou neuspěla, pomůže město takříkajíc dostat na turistickou mapu, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánská mozaika usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů Video: AP

 
Článek

Mozaika nazvaná Královská cesta vyobrazuje trasu zmíněnou ve Starém zákoně — začínat měla v jordánské Akabě a končit v syrském městě Bosra, jehož pozůstatky jsou dnes zařazeny na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podle všeho se má jednat o největší mozaiku svého druhu na světě, verdikt ale musí ještě potvrdit výbor Guinnessovy knihy rekordů.

Mozaika zabírá 180 metrů čtverečních a dát ji dohromady trvalo čtyři roky, přičemž ruku k dílu přiložilo přes 120 000 turistů, místních rodin a dalších nadšenců. Podle předsedy lokálního turistického zastoupení Samera Twala je to úctyhodná práce. „Začali jsem před čtyřmi lety, výsledek obsahuje na dva miliony kamínků od čediče přes žulu až po mramor,“ uvedl Twal. „Naší myšlenkou bylo dostat Madabu na turistickou mapu,“ dodal. Každý, kdo se do tvorby mozaiky zapojil, mohl na dlaždičku uvést své jméno.

Počet návštěvníků má růst

První zahraniční turisté už mohou výsledné dílo obdivovat v celé jeho kráse. „Mozaika je nádherná. Myslím, že je to zajímavé vyjádření umění a řemesel, která jsou pro Jordánsko typická, a je skvělé je vidět v takovém rozsahu,“ myslí si americká návštěvnice Rachel Hollisterová.

Mozaika už do města podle Ahmed al-Amajreha, děkana institutu pro restaurátorství a umění, přilákala více návštěvníků. „V předešlých letech k nám nezavítalo víc než 200 000 lidí, ale letos jich očekáváme nad milion,“ tvrdí al-Amajreha. „V Madabě jsme svědky většího cílení na turisty, naše město je mozaikami proslulé,“ doplnil.

Madaba, která se nachází nedaleko Mrtvého moře, má dlouholetou historii, oblast byla osídlená už v neolitu. Známá je právě díky oněm mozaikám pocházejícím z byzantské a umajjovské éry, zdaleka nejznámější z nich je takzvaná Madabská mapa, která zachycuje Svatou zemi a Jeruzalém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám