Hlavní obsah

V Jeseníkách přežívají pralesní porosty

Právo, Radek Plavecký

Jeseníky nepatří k nejnavštěvovanějším českým horám. Zřejmě právě proto mají své velké kouzlo, a to jak v zimě, tak v létě. Jejich nabídka pro turisty je velmi rozmanitá. Na své si tady přijdou rodiny s dětmi, milovníci lázní i vyznavači extrémních sportů.

Článek

Tak pestrou paletu vyžití nabízí například vrch Šerák poblíž střediska Ramzová, kde si lze vybrat k ubytování některý z penziónů.

Na Šeráku je plocha pro vzlet parašutistů, speciálně upravené sjezdovky a vleky místo lyžařů během léta využívají vyznavači rychlé jízdy na minikárách.

Z Ramzové na vrchol vede kromě turistické trasy i lanovka. Přímo pod ní je značená i cyklotrasa, ale ta je skutečně jen pro velmi otrlé a zdatné jezdce, místy spíš pro nosiče kol.

Lanovka přiveze turisty za 130 korun k rozcestníku a je možné pokračovat v hřebenové túře přes Keprník, Červenou horu třeba až na Praděd, nebo se vydat na kratší cestu kolem Jiřího chaty zpět do Ramzové.

Tato varianta s využitím lanovky je vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Od Jiřího chaty vede značená cesta zpět do údolí hustým a unikátním pralesovitým porostem. Zastávkou s pěkným výhledem může být Obří skála zhruba na půli cesty do údolí.

Po trase míjí turisté také potoky s kamennými hrázemi a jiná romantická zákoutí, která jim zůstanou dlouho v paměti.

Dlouhé Stráně jsou zavřené

Velkým lákadlem Jeseníků jsou dvě obří nádrže Dlouhé Stráně, které slouží jako přečerpávací elektrárna. Loni sem přišlo přes 60 tisíc lidí a v současnosti je tato technická po rekonstrukci. Na své si přijdou v Jeseníkách i milovníci historie.

Mučírna v Losinách

Méně známým místem se zajímavým, leč zchátralým zámkem Kolštejn je obec Branná, proslulé je ovšem městečko Velké Losiny. Tady si mohou návštěvníci vyzkoušet vyrobit vlastnoručně papír nebo prohlédnout zámek i s mučírnou.

Právě tady totiž vrchní inkvizitor František Jindřich Boblig z Edelstadtu v 17. století krutým mučením nutil k přiznání a usvědčoval "čarodějnice" ze spolčení s ďáblem. Práci sadistického inkvizitora popsal v knize Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám