Hlavní obsah

V italském městečku rozdávají domy zcela zadarmo. Má to však háček

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další italská obec se snaží přilákat nové obyvatele. V Castropignanu mohou zájemci získat domy buď zcela zdarma, nebo za symbolické jedno euro. Háček je v tom, že se noví majitelé musejí zavázat k rekonstrukci nemovitosti a musejí předem uvést, zda ji budou využívat jako svou rezidenci, turistické ubytování, nebo pro jiné podnikatelské účely.

Foto: Profimedia.cz

Prodeje domů mají oživit historické centrum městečka.

Článek

Castropignano v regionu Molise čelí, podobně jako mnoho jiných malých italských obcí, depopulaci. Aktuálně má 923 obyvatel a místní by počet rádi navýšili. Nové rezidenty má přilákat nabídka domů buď zcela zadarmo, nebo za symbolické jedno euro.

Prodej domů by měl přispět k několika věcem. K renovaci a rozvoji historického centra městečka, kde se mimo jiné nachází hrad ze 14. století, posílení místní ekonomiky a také sociokulturní integraci.

Dopis pro starostu

Jako obvykle má však vlastnictví nemovitosti i své podmínky. Soukromí kupci mohou být prakticky odkudkoli — Italové, občané Evropské unie nebo i obyvatelé zemí mimo ni. Zájem mohou projevit i soukromé společnosti, ty však musejí být zaregistrovány u italské obchodní komory.

Zájemci musejí napsat dopis starostovi Nicolovi Scapilatimu, ve kterém mají uvést, jaká je jejich vize a čeho chtějí po koupi nemovitosti dosáhnout. Počítá se s tím, že se v domě buď usadí, vybudují z něj turistické ubytování nebo jiný podnik. Rovněž je nutné uvést, jakými schopnostmi chtějí majitelé svého cíle dosáhnout.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou obce je hrad ze 14. století.

Po podpisu smlouvy a získání stavebního povolení je třeba zahájit rekonstrukci. Úřady si chtějí tyto podmínky pojistit, proto se musejí kupci zaručit zálohou 2000 eur (52 tisíc korun). Ta se jim po třech letech vrátí, jakmile bude projekt hotový.

Podobné modely v uplynulých letech představilo množství italských obcí, které čelí problému s ubývající populací. Zájem kupců bývá i přes nastavené podmínky poměrně značný.

Benátky kvůli pandemii odkládají zavedení vstupného. Už potřetí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám