Hlavní obsah

V Egyptě si turisty hýčkají

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem ledna Egyptem otřásla revoluce, která završila třicetileté období vlády prezidenta Husního Mubáraka. Jak to v Egyptě vypadá několik týdnů po převratu? Změnilo se něco pro turisty? Je tam pro návštěvníky bezpečno?

Foto: Věra Keilová, Právo

Většina hotelů je momentálně vytížena pouze z poloviny či méně, takže i na jindy přeplněných plážích není problém najít neobsazená lehátka a užívat si moře i sluníčka téměř v soukromí. Totéž nyní platí o starověkých památkách.

Článek

Ačkoli turistická sezóna je teď v Egyptě v plném proudu, turistů je v jednotlivých střediscích po revoluci méně, což je na jednu stranu výhoda.

Většina hotelů ve věhlasných letoviscích je momentálně vytížena pouze z poloviny či méně, takže i na jindy přeplněných plážích není problém najít neobsazená lehátka a užívat si moře i sluníčka, stejně jako hotelových bazénů, téměř v soukromí. Totéž nyní platí o starověkých památkách. Všichni doufají, že hospodářská ztráta je jen dočasná.

Za mořem i za nákupy

Pro turisty je však v Egyptě bezpečno. Silnice vedoucí do přímořských letovisek, na nichž dříve hlídkovala policie, jsou nyní dokonce hlídány vojáky, aby se do zón, kde se vydělávají peníze, nedostal nikdo nepovolaný.

Nejvyhlášenějšími destinacemi pro dovolenou na pobřeží Rudého moře jsou letoviska Hurgáda a Šarm aš-Šajch. Dříve malé rybářské osady se rozrostly do mnohatisícových měst, v nichž dnes naleznete řadu restaurací, kaváren, barů, diskoték, bank a turistických obchodů. V bezprostřední blízkosti obou letovisek se nacházejí stovky hotelů, které ročně navštíví milióny turistů z celého světa. Budování ubytovacích kapacit pokračuje, a to hlavně v nových letoviscích Marsa Alam a Taba.

Foto: Věra Keilová, Právo

Na začátku dubna jsem se v Hurgádě procházela prašnými rozkopanými ulicemi. Auta a mopedy se navzdory neupraveným povrchům řítily vpřed v oblacích prachu a jemného všudypřítomného písku. Mezi motorovými vozidly se ulicí proplétaly i povozy s oslíky či koňmi vezoucí nejčastěji zeleninu na trh. Silnice tu prý měla být opravena už dávno, jenže v Egyptě plyne čas tak trochu jinak.

Chán al-Chalíli

Na místním bazaru neboli tržišti jsem strávila celé odpoledne a byla spokojena nejen s nákupem vodní dýmky, ale zároveň to vnímala i jako jedinečný kulturní zážitek.

V Káhiře je jedním z nejstarších a nejznámějších bazarů Chán al-Chalíli a je opravdovou pokladnicí nákupních příležitostí. Labyrint úzkých uliček vytváří několik různých čtvrtí, z nichž se každá specializuje na určité řemeslo nebo zboží.

Foto: Věra Keilová, Právo

Svatá rodina v egyptském provedení

Jedna z nejúžasnějších je čtvrť výroby stanů, kde uvidíte velké obřadní markýzové stany zhotovené ručně z egyptské bavlny jasných barev. Můžete se vmísit mezi nakupující Egypťany, toulat se s nimi a vybírat z řemeslných či uměleckých výrobků dovezených sem ze všech koutů Egypta.

Bazar v Luxoru

V Luxoru je sice bazar menší rozsahem, ale nikoliv atmosférou, a v Asuánu tvoří nákupní centrum ulice rovnoběžná s řekou a vzdálená od ní jeden blok domů. Pokud s sebou při nákupech budete mít průvodce nebo si vyžádáte doprovod tlumočníka, bývá zvykem odměnit jej nějakým procentem z nákupu.

V Egyptě si při nákupech vybere každý podle své peněženky, i když pro Evropana je minimálně zpočátku smlouvání o cenách poněkud únavné a vyčerpávající. Dopředu se připravte na to, že v této zemi je opravdu jen málo cen pevných, a tak se při nákupu většinou rozvine dlouhá debata, jejímž cílem je dohodnout se na ceně, která uspokojí prodejce i kupujícího. Nejde ale o bitvu, ale spíš o jakousi verbální gymnastiku.

Foto: Věra Keilová, Právo

Socha z chrámu v Karnaku

Nejzajímavějším obchodním artiklem jsou pro turisty z Evropy jednoznačně výrobky z alabastru, mramoru, mědi, mosazi i ze dřeva a také kvalitní oblečení z jemné bavlny. Dále jsou lákavými obchodními artikly výrobky z papyru, parfémy (na parfumérie, kde se mj. prodávají i prázdné ozdobné parfémové skleničky, narazíte na každém rohu), ale také zlaté a stříbrné šperky a rovněž koření.

Lákavým zbožím jsou i pro Evropanky krásné orientální šaty, a to nejen ty, které se hodí pro břišní tance, ale jsou tu i jiné, určené také pro nejrůznější společenské příležitosti.

Obchody jsou běžně otevřeny až do desáté hodiny večerní, někdy i do jedenácté či do půlnoci.

Nejvíce turistů přijíždí do Egypta za mořem a za sluníčkem. Moře je zde skutečně nádherné. Pobřeží Rudého moře je více než příhodné místo jak pro přístrojové potápění, tak i pro nádechové potápění se šnorchlem. Jižní konec Sinajského poloostrova je dokonce jedním ze světově nejproslulejších míst.

Potápění na útesech

V národním parku Ras Muhammad žije přes patnáct set druhů ryb a sto padesát korálů, které pobřežní vody chrání před velkými vlnami. Útesy se táhnou podél celého východního pobřeží Sinajského poloostrova a dobrými základnami pro výlety za potápěním jsou zejména Dahab a Nuwajba.

Foto: Archiv, Právo

Hurgáda leží na protějším břehu úžiny národního parku Ras Muhammad, moře je zde překrásně čisté a u korálových útesů můžete obdivovat podmořský svět stejně jako kdekoli jinde. Pro ty, kteří se chtějí naučit potápět, existuje v Egyptě dokonalá síť potápěčských středisek, v Hurgádě funguje např. Emperor Divers.

Rady na cestu

Volba hotelu

Pro člověka, který u Rudého moře nikdy nebyl, je obtížné se v šíři nabídky vyznat. Je velmi důležité vybrat si k cestě do Egypta cestovku znalou a spolehlivou, v níž vám dokážou podrobně vysvětlit výhody a nevýhody jednotlivých letovisek a hotelů.

Pozor na korály

Egyptské předpisy jsou velmi přísné ve všem, co se týká vývozu korálů, mušlí apod. To se týká i úlomků, které člověk najde na pláži. Při odletu mohou celníci vyměřit vysokou pokutu tomu, v jehož zavazadle něco takového najdou.

Hygiena

Pro bezproblémový pobyt v Egyptě je důležité dbát na hygienu. Mytí rukou, pití balené vody, pozor na syrové ovoce nebo zeleninu – to patří k základním pravidlům. V případě zažívacích potíží se osvědčily spíše místní preparáty než ty naše. Je dobré zeptat se delegáta a opatřit si v místní lékárně účinný prostředek.

Výlety

V každém letovisku je možnost koupit si zájezdy a výlety nejen u vlastního delegáta, ale i u místních agentur. Jsou zpravidla lacinější, ale skrývají v sobě značná rizika. Dopravní prostředky, které místní agentury používají, jsou zpravidla v žalostném stavu, nejsou pojištěné a organizátoři nedávají jakékoli záruky.

Nejlépe s cestovkou 

Egypt není tou pravou zemí pro individuální turistiku. Všem, kteří touží poznat tuto zemi a přitom se cítit bezpečně, doporučujeme využít služeb cestovní kanceláře a týmu zkušených průvodců.

Od osmi tisíc

Dovolenou v Egyptě lze nyní zakoupit za skutečně velmi výhodných podmínek. Ceny leteckých zájezdů se pohybují už od 7990 Kč. Pro milovníky kvalitní a luxusnější dovolené doporučujeme hotely vyšších kategorií. Čtyřhvězdičkový hotel se službami all inclusive pořídíte nyní už za 10 490 Kč.

www stránky

Přístup do moře je písčitý a klesání do míst, kde už nestačíte, je velmi pozvolné. Proto je zdejší moře také rájem pro malé děti, které se s vodním živlem teprve seznamují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám