Hlavní obsah

V Egyptě objevili trosky ohromného chrámu a sochu Ramsese II.

Egyptští archeologové objevili severovýchodně od hlavního města Káhiry trosky rozlehlého chrámu a také sochu faraóna Ramsese II. Oznámila to v pondělí egyptská agentura MENA.

Foto: Profimedia.cz

Hlava sochy Ramsese II. u vchodu do chrámu Abú Simbel

Článek

Chrám nechal vybudovat Ramses II. v Ajn Šams. Tato lokalita byla významným náboženským centrem už od předdynastických dob starého Egypta.

V komplexu budovy badatelé našli také zbytky hrobky. Podle odborníků to potvrzuje názor, že staří Egypťané měli ve zvyku budovat poslední příbytky mrtvých uvnitř chrámů, aby tak byly chráněny.

V areálu zůstaly také kusy vápence, jímž bývala dlážděna podlaha chrámů, ale i jiného materiálu a blíže neupřesněné archeologické artefakty.

Ramses II. byl jedním z nejvýznamnějších panovníků starověkého Egypta. Na svou počest nechal před 3300 lety vybudovat chrám v Abú Simbelu (1200 kilometrů jižně od Káhiry). Ve svatyni je několik obrovských soch tohoto faraóna, jenž žil ve 13. století před naším letopočtem.

Vedl řadu válečných tažení na jih a severovýchod. Největší slávy dosáhl ve válce proti Chetitům, bojovnému národu, který vybudoval říši na území Anatolie v dnešním Turecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do Sidi Bou Said v Tunisku

Krásná Angelika se dostává do zajetí mocného sultána. Bičována, ohrožována muži a ženami žije v luxusním paláci uprostřed modrobílého městečka. Filmaři...

Výběr článků

Načítám