Hlavní obsah

V Číně objevili tisíce let starou pandu, váží osm tun

Novinky, Klára Fischleinová
Čcheng-tu

V čínské provincii S'-čchuan nedávno archeologové našli záhadnou sochu zvířete. Pravděpodobně se jedná o pandu velkou. Tahle ale neváží kolem sta kilogramů jako její živá předloha, nýbrž více než osm tun.

Foto: Profimedia.cz

Osmi a půl tunová socha zvířete nalezená v čínském Čcheng-tu.

Článek

Socha zvířete, kterou letos v lednu „vyhrabali“ v čínském Čcheng-tu archeologové, je stará přibližně 2000 let. O jaký druh zvířete přesně jde, zatím přesně nespecifikovali. S největší pravděpodobností má ale socha ztvárňovat pandu velkou. Tato oblast ležící v jihovýchodní Číně v sečuánské provincii je totiž jedním ze tří míst přirozeného výskytu tohoto dnes ohroženého zvířete.

Socha váží zhruba osm a půl tuny a není jediným, přestože největším, artefaktem, který tu archeologové objevili. To je přivedlo na myšlenku, že socha zvířete mohla být součástí chrámu fungujícího v dobách založení města Čcheng-tu.

Foto: Profimedia.cz

Archeologické naleziště v Čcheng-tu v S'-čchuanské provincii.

Jde o jediné město v Číně, které zůstalo od počátku na stejném místě a s týmž názvem. Čcheng-tu je centrem sečuánské provincie už 4000 let. Fungovalo jako náboženské i obchodní středisko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám