Hlavní obsah

V českých lázních už je každý pátý pacient z ciziny, přibývá Arabů

České lázně zůstávají i letos doménou domácích pacientů a rekreantů, přesto počet cizinců mírně roste, zhruba každý pátý lázeňský klient je z ciziny.

Foto: Profimedia.cz

Lázeňské budovy v Teplicích

Článek

Jestli se na jednoznačnou převahu Rusů v Karlových Varech překvapivě tlačí Španělé, pak v Teplicích či Darkově registrují zvýšený zájem návštěvníků z arabských zemí, často celých početných rodin.

„I když v návštěvnosti Karlových Varů i letos tradičně vedou Rusové a turisté ze zemí bývalého Sovětského svazu, Španělé se na ně dotahují. Na jednodenní návštěvu lázní jich jezdí hodně, dohánějí Rusy. Stále jezdí Němci, Číňané a lidé z Asie,“ uvedla pro Právo Karla Bláhová z karlovarského infocentra.

Mezi návštěvníky lázní převládají podle ní spíše turisté než nemocní pacienti. „Co do počtu lidí tak je to zhruba stejné jako minulou sezónu,“ doplnila. Také v Teplicích jsou lázeňské domy momentálně převážně obsazeny tuzemskou klientelou. „V hlavní sezóně představují Češi sedmdesát procent klientů, zbývajících třicet tvoří cizinci,“ řekla Právu Dorothea Kresslová, mluvčí společnosti Lázně Teplice v Čechách.

Přibývají arabští návštěvníci

Vedle českých klientů došlo letos k nárůstu především arabské klientely, u které převažují ambulantní pacienti. „Jejich počet letos již překročil loňské množství,“ konstatovala mluvčí.

Arabští „lázeňáci“, kteří každoročně tvoří zhruba dvě třetiny všech zahraničních klientů, si v případě ambulantní léčby na několik týdnů pronajímají byty v lázeňské oblasti města, odkud docházejí na procedury. Přijíždějí vesměs s celými rodinami, společně pak většinu volného času tráví v lázeňském parku.

V porovnání s loňským rokem poklesl ale v Teplicích letos překvapivě počet německých návštěvníků.

V létě přibývá placených pobytů

Více hostů než v loňském roce využívá přírodních léčivých zdrojů a lázeňských služeb v největších moravských lázních Luhačovicích.

„Tento týden pobývá v našich zařízeních 1 150 hostů, což je o stovku více než vloni. Zhruba patnáct procent tvoří zahraniční klientela, nejčastěji jde o hosty z Izraele, pobývají tu návštěvníci z Rakouska a dalších zemí,“ sdělil generální ředitel a. s. Lázně Luhačovice Josef Krůžela.

Asi 40 procent domácí klientely jsou pacienti vysílaní zdravotními pojišťovnami. Zbytek tvoří samoplátci, kteří vyhledávají v rámci zdravotní dovolené prodloužené víkendové balíčky služeb a relaxační, rekondiční a rehabilitační pobyty.

„Teď v létě přibylo těch, kteří si pobyty hradí sami. Využívají doby dovolených,“ doplnil Josef Krůžela.

Přes léto klesl třeboňským lázním počet českých klientů samoplátců, kteří přijíždějí na ozdravné pobyty a vše si hradí z vlastních zdrojů, a naopak se zvýšil počet pacientů, jimž pobyt hradí pojišťovna. Právu to řekl prokurista Lázní Aurora Zdeněk Chaloupka.

„Pokles je mírný. V podstatě jsme se dostali na stav, který u nás byl před několika lety. Samoplátci tak u nás opět tvoří asi 60 procent klientely,“ doplnil Chaloupka. Pokles je pravděpodobně způsobený ekonomickou krizí, kdy lidé více šetří. Zahraničních hostů je zhruba stejně – kolem pěti procent.

Roste zájem o zdravotní turistiku

Za doslova úžasné považují letošní léto z pohledu zájmu klientů ve Státních léčebných lázních Karlova Studánka na Bruntálsku. „Proti loňsku, které bylo špatné, máme nárůst pacientů i rekreantů,“ přiznal ředitel lázní Lubomír Schellong s tím, že lázně jsou plné.

„Pacientů, kteří převládají nad rekreanty, je tak osmdesát procent. Nejvíce se jedná o Čechy. Ze zahraničních klientů je tady nejvíce Poláků, pak Slováci, a co je překvapením, začíná se objevovat německá klientela,“ dodal ředitel lázní Karlova Studánka.

To v Lázních Darkov na Karvinsku je letošní léto podobné jako to loňské. „A to jak z pohledu obsazenosti, tak i z pohledu skladby klientů. Nejvíce je u nás Čechů, z cizinců k nám nejčastěji jezdí Arabové, za nimi pak co do počtu následují Rusové,“ popsal ekonomický ředitel Miroslav Mastrák. V třetích lázních Moravskoslezského kraje, Sanatoriích Klimkovice, je v době prázdnin největší zájem o lázeňskou léčbu.

„Pro takzvané zdravotní turisty máme vytvořenou určitou kapacitu, poptávka však převyšuje naše kapacitní možnosti,“ uvedla upozornila Miriam Pešková, ředitelka obchodního oddělení a marketingu. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám