Hlavní obsah

V Česku funguje nová cestovka, zaveze vás na místa prolezlá korupcí

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Chcete se na vlastní oči podívat, kam mizí vaše peníze, které rok co rok státu odvádíte? Nová česká cestovka Corrupt tour vám to umožní. Proveze vás po místech, která souvisejí s českými korupčními kauzami. Právě tady totiž vaše peníze mizí jako v bezedné studni.

Prohlídka Corrupt toursVideo: Novinky

 
Článek

Sraz pro zájemce je na Jungmannově náměstí. Tady každý výletník dostane svá sluchátka, aby mu neuniklo nic z velmi zajímavého povídání, které si pro vás průvodkyně přichystala.

Předem vás ale musíme varovat, zájezd je pouze pro silné povahy. Ne každý zvládne celé dvě hodiny poslouchat vyprávění o tom, do jakých koutů se jeho těžce vydělané peníze sypou. Málokdo po takto stráveném odpoledni opouští zájezdový autobus s úsměvem na rtech.

Foto: Novinky

Procházka pražským Magistrátem.

V zájezdu pod názvem „Tři pražská nej“ se hned na úvod podivíte nad praktikami pražského Magistrátu. Průvodkyně vás provede budovou Škodova paláce a povypráví vám o tom, kolik tu Praha už od roku 2006 utrácí z veřejných peněz na nájemném, místo toho, aby budovu odkoupila a ušetřila tak miliardy.

Jakmile se dosyta podivíte nad praktikami Magistrátu, naskáčete do autobusu a vyrazíte na další pamětihodnost. Tentokrát se pokocháte pohledem na rozestavěný tunel Blanka a vyslechnete si, kolik peněz se utopilo v této stavbě. Podle původkyně je právě Blanka rekordmankou v utrácení peněz z veřejného rozpočtu.

Foto: Novinky

Zájezdní autobus dorazil k rozestavěnému tunelu Blanka.

No a do třetice všeho dobrého vás čeká Letná a téma připravované Olympiády, která se ale nikdy neuskutečnila.

Pokud byste ani po takto vydatné porci faktů, finančních zamyšlení a pravděpodobně také pocitů zklamání neměli dost, cestovka pro otrlé výletníky nabízí hned další tři zájezdy.

V jejich rámci se můžete podívat na „Nemocnice na kraji zákona“, kdy se dozvíte o nákupech drahých přístrojů do nemocnic IKEM, Motol a Střešovice.

Další zájezdní autobus pak míří na „Pražské ornitologické safari aneb Po hnízdech pražských ptáků,“ na kterém budou k vidění vily podnikatelů a lobbistů Tomáše Hrdličky či Ivo Rittiga a dům a hrobka bývalého generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana. Anebo se můžete rozhodnout pro zájezd „Hustý Ústí“ do severních Čech, které prosluly řadou neprůhledných projektů.

A jestli si stále myslíte, že jde o dobrý vtip. Jste na omylu. Organizátoři cestovky to myslí naprosto vážně. "Česká korupce by měla být legalizována jako kulturní dědictví UNESCO," uvedla tisková mluvčí agentury Olga Cieslarová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám