Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku vyrostl domek z Pyšné princezny

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domek uhlíře ze známé a oblíbené pohádky Pyšná princezna vyrostl v oblasti Národního parku České Švýcarsko. Pohádka režiséra Bořivoje Zemana se na začátku 50. let minulého století mimo jiné právě v Českém Švýcarsku natáčela. Replika domku je součástí zcela nové naučné stezky Česká silnice, kterou buduje Správa Národního parku České Švýcarsko.

Foto: Správa NP České Švýcarsko – Václav Sojka

Nově vybudovaný domek na naučné stezce Česká silnice.

Článek

Stezka provede turisty historií po takzvané České silnici od skalního hradu Šaunštejn u Vysoké Lípy po Zadní Jetřichovice u hranic s Německem. Bude mít pokročilou turistickou infrastrukturu, v podmáčených místech se budují haťové chodníčky. Celá její stavba vyjde na 1,15 milionu korun, jeden milion získala správa parku ze Státního fondu životního prostředí.

Otevření stezky se chystá na začátku letošní turistické sezony. Turisté si na stezce budou moci projít historií od střední doby kamenné po nedávnou minulost, včetně historie filmové.

České Švýcarsko je totiž oblíbeným místem filmařů a natáčela se zde celá řada pohádek i dalších snímků. Na stezce bude celkem 11 zastavení, nepůjde ale jen o klasické informační tabule, ale i třírozměrné objekty, například celou řadu soch.

Putování po krajině Českého Švýcarska, kde se natáčela Pyšná princezna

Tipy na výlety

„Sochy budou oživením minulosti, bude tam člověk z doby kamenné, ruský voják či socha medvědů, kteří také byli u natáčení Pyšné princezny,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Nebudou chybět sobi, kteří zde měli migrační trasu v době kamenné, divoká prasata či bobři.

Stezka se zařadí mezi plnohodnotné turistické cíle v oblasti Českého Švýcarska. „Stezka pomůže distribuovat návštěvníky po národním parku, přibude další místo, kde mohou turisté trávit čas mimo hlavní cíle Českého Švýcarska,“ doplnil Salov.

Chráněná krajinná oblast Brdy má novou naučnou stezku

Cestování

Takzvaná Česká cesta byla v minulosti jednou z nejdůležitějších spojnic mezi dnešním Saskem a Českem. Vznikla v migrační trase zvěře, později byla využívána jako obchodní stezka. Historii má bohatou, byla například místem vpádu vojsk z Pruska do Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám