Hlavní obsah

V Brně vyhlásili vítěze gastronomické soutěže

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ve středu večer v Brně proběhlo vyhlášení vítězů gastronomické soutěže Gourmet Brno 2016, která hodnotila nejlepší brněnské podniky. Těch se v soutěži účastnilo celkem 52, rozděleny byly do šesti kategorií.

Foto: TIC Brno

Vítězové jednotlivých kategorií na společné fotografii

Článek

Úroveň brněnské gastronomie se v posledních letech výrazně zlepšila a především v centru města se otevřela celá řada zajímavých a originálních podniků. Turistické informační centrum města Brna se proto rozhodlo, že vybere ty nejlepší podniky, aby obyvatelé a návštěvníci věděli kam zajít.

Vznikl tak nezávislý a nekomerční projekt Gourmet Brno 2016, v jehož rámci vybralo 10 expertů a organizací ty nejzajímavější podniky v šesti kategoriích – restaurace, pivnice, vinárny, kavárny, bary a cukrárny. Následně je hodnotilo 18 profesionálů z celé České republiky.

„Naším cílem bylo dobře poradit a současně být maximálně objektivní. Na tomto základě vznikl projekt Gourmet Brno, jehož úlohou je každý rok představit a propagovat to nejlepší, co v Brně v oblasti kvalitní gastronomie máme,“ vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna.

Nejlepší restaurace zavřela

Hodnocení odborníků potvrdilo, že se Brno za svou gastronomickou scénu nemusí stydět. Naopak – má se čím chlubit. V kategorii barů vyhrál originální podnik Super Panda Circus, v pivnicích Lokál u Caipla, v cukrárnách Raw With Love, ve vinárnách Retro Consistorium a v kavárnách Coffee Fusion.

Paradoxní situace nastala v kategorii restaurací, kde suverénně zvítězilo Simplé, které ale před pár dny zavřelo. Šéfkuchař Lukáš Nečas tak jen symbolicky převzal plaketu pro vítěze a na první místo posunul druhé Koishi.

„Gastronomie je v současné době velmi módním tématem a často hraje klíčovou roli při výběru destinace pro dovolenou. Jsem ráda, že se můžeme pochlubit špičkovou kvalitou brněnských podniků,“ řekla k soutěži brněnská radní Petra Rusňáková.

Turistické informační centrum k projektu Gourmet Brno 2016 vydalo brožuru, která kromě vítězů doporučuje i podniky, které v hodnocení dosáhly na 70 procent a víc. Kromě tištěné podoby je k dispozici i v elektronické formě na adrese www.gotobrno.cz/gourmet.

Ročník 2016 není v názvu projektu náhodou. Jeho organizátoři ho totiž chtějí příští rok zopakovat, a to nejspíše v rozšířené podobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám