Hlavní obsah

V Brdech pozmění turistické trasy

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem na 28 místech se pozmění turistické trasy v chráněné krajinné oblasti Brdy. Na nové podobě sítě cest se dohodly tři organizace, které území spravují, a to Vojenské lesy a statky (VLS), Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) a Klub českých turistů (KČT).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Brdy

Článek

„Jedná se jen o drobné změny, někde se část cesty zrušila nebo se vede jinudy, aby byla schůdnější, nebo aby se lépe ochránila nějaká oblast. Jinde se zase naopak přidala nějaká odbočka nebo stezka. Asi nejvýraznější změna je u Třemošné, kde bylo zrušeno místní značení jednoho okruhu, ale dá se to obejít po jiné značené trase,“ řekl Právu Pavel Přílepek, který má v KČT na starosti značení tras. V Brdech už je nyní podle něj přes tři sta kilometrů vyznačených tras pro pěší a připravuje se také síť cyklotras.

Chráněná krajinná oblast Brdy má novou naučnou stezku

Cestování

U některých značených cest zkušenosti cestovatelů ukázaly, že je potřeba je upravit. Například v lokalitě Jindřichovy skály. Tam byla původně trasa schválena přímo na vrchol kopce. „Aby byla schůdnější, vede nově okolo, bylo důležité usměrnit turisty, aby nechodili, kudy se jim zachce, a nepoškodili danou lokalitu,“ upřesnil Pavel Přílepek.

Mimo stezky s obezřetností

Organizace se tak shodly na značení, které by mělo vyhovovat jak turistům, kteří chtějí vidět nejzajímavější místa, tak i ochráncům přírody, kteří chtějí minimalizovat zátěž vyplývající z frekventovaného turistického provozu pro cenné přírodní útvary v Brdech. „V neposlední řadě se musí v této lokalitě, která přes 80 let sloužila až do roku 2016 jako výcvikový prostor armád, také respektovat bezpečnostní limity dané aktuálním stavem pyrotechnické očisty území. Jsem proto rád, že jsme našli všestranně přijatelný kompromis,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

V bývalém vojenském prostoru, který dříve sloužil hlavně dělostřelcům, pokračuje pyrotechnická očista. Proto je nezbytné se mimo stezky pohybovat se zvýšenou opatrností, v některých částech bývalého újezdu, především na dopadových plochách, návštěvníci musejí chodit jen po zpevněných cestách.

Benátky kvůli koronaviru odkládají placení vstupného do města

Koronavirus

„Aktuálně musejí návštěvníci dbát zvýšené opatrnosti také v lokalitách, kde probíhá těžba v souvislosti s bojem s kůrovcovou kalamitou. A samozřejmě v těchto dnech i v CHKO platí zákaz sdružování osob v souvislosti s ochrannými opatřeními platnými v rámci nouzového stavu,“ dodal Král.

Dohodnuté úpravy by nyní měly být ponechány k užívání dva až tři roky, aby se mohly po této době vyhodnotit a případně zase pozměnit podle potřeb turistů i ochránců přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám