Hlavní obsah

V botanické zahradě v Troji kvetou orchideje z celého světa

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Botanické zahrady jsou v Praze dvě a dodnes si je mnoho lidí plete. Ta v Troji byla zřízena rozhodnutím tehdejšího Národního výboru hlavního města Prahy v roce 1966, ale skoro až o čtyřicet let později do ní začaly pravidelně mířit davy návštěvníků. Před pěti lety se tady totiž otevřel skleník Fata Morgana.

Foto: Roman Mašín, Právo

Ve skleníku Fata Morgana je až do prvního března výstava orchidejí.

Článek

Troja je oblíbeným výletním místem mnoha Pražanů i rodin z celého Česka především kvůli zoologické zahradě. Rostliny ve venkovních i vnitřních expozicích zahrady botanické tak pořád zůstávají v jejím stínu.

Skleník Fata Morgana má otevřeno od úterý do neděle v únoru od 9 do 16 hodin, v březnu o hodinu déle. Vstupné je 120 korun pro dospělého, děti a důchodci zaplatí šedesát Kč. Rodinné vstupné přijde na tři sta.

Je to škoda, protože nedělní procházka k unikátnímu skleníku nabízí řadu zajímavých výhledů na naše hlavní město. Až k hlavního vchodu se nedá zajet autem, a tak je třeba využít buď MHD (např. busem číslo 112 jedete až do zastávky Zoologická zahrada nebo Botanická zahrada), či některé parkoviště.

Dobře značené je stání Na Pazderkách, v sídlišti Bohnice, odkud se můžete vydat po nezpevněných cestách přes lesík ke skleníku.

Cesta trvá asi deset minut, společnost vám budou dělat maminky s kočárky a páníčkové venčící své čtyřnohé miláčky. Bohužel některé stráně s rostlinami, které patří k Botanické zahradě, právě procházejí rekultivací, proto je vstup do nich uzavřen.

.: Od dubna budou prostory Faty Morgany patřit tropickým motýlům. foto: Právo/Roman Mašín

V době, kdy je venku přece jen tepleji, se děti prohánějí po dětském hřišti se stylizovanými tepee. Skleník, který není přeludem, je na jižním svahu zahrady a podobně jako nedaleká zoologická zahrada využívá původní skalní podloží pod rozlehlou stavbou.

Skleník Fata Morgana vypadá jako housenka

Fata Morgana vypadá jako zakroucená housenka a její esovitě prohnuté tělo zabírá 1750 metrů čtverečních plochy. Skála je součástí všech tří vnitřních expozic skleníku. Ty se od sebe liší teplotou a vlhkostí vzduchu.

Prohlídka začíná v části věnované polopouštím, expozice má charakter suché buše s převahou dřevin. Odtud se dostáváme do subtropů, deštných lesů a nakonec i mezi vysokohorské rostliny. Kdo si před prohlídkou neodložil v šatně u vchodu – pozor, obsluha důrazně upozorňuje, že bere jen oděv s poutkem – je po celém tom chození pěkně zahřátý.

V teplejších částech skleníku se totiž teploty šplhají až ke třicítce a i ve vysokohorské je příjemných pětadvacet. Vlhkost je až devadesát pět procent!

V teplejších částech skleníku se totiž teploty šplhají až ke třicítce a i ve vysokohorské je příjemných pětadvacet. Vlhkost je až devadesát pět procent! Součástí tropické expozice je i sladkovodní jezero s několika tisíci ryb, přes které se klene průchozí lávka.

Vpravo je možné pozorovat vodní království Starého světa, vlevo vodní živočichy a rostliny tropické Ameriky. Před tím ale musejí návštěvníci projít podzemní štolou, kde v akváriu plavou mexické slepé tetry.

Pod střechou jsou motýli, orchideje i liány

Pod ochrannou kupolí Faty Morgany se pořád něco děje. Jaké rostliny právě procházejí bujarým kvetením, se zájemci dozvědí na webových stránkách www.botanickazahrada.cz, mezi oblíbené akce patří i výstava orchidejí. Ta je v Troji až do 1. března a některé kousky je tady možné rovnou zakoupit.

.: Skleník Fata Morgana tvarem připomíná housenku. foto: Právo/Roman Mašín

Zvlášť o víkendu je zájem nebývalý. „Expozici pravidelně doplňujeme, není třeba se bát, že by někdo od nás odešel s prázdnou a vytouženou orchidej nedostal,“ říká Marcela Uhlíková, mluvčí zahrady.

V březnu a v dubnu pak kvete chlouba botanické – liána Strongylodon macrobotrys, která pochází z Filipín. Mezi jejími květy se občas mihne i motýl, protože duben je jejich čas.

Tropičtí martináči, otakárci a babočky pocházejí z anglického Stratfordu nad Avonou, kde se „vyrábějí“ v tamní motýlí farmě vzdálené asi dvě stě kilometrů od Londýna.

Motýli a kukly pro pražskou výstavu se v přírodě vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe.

V expozici jsou umístěna motýlí krmítka, která nádherně zbarvené kusy lákají na kousky ovoce a návštěvníkům se tak neskrývají v okolní husté vegetaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám