Hlavní obsah

V Beskydech gorolé slezští postavili milíř

Právo, Denisa Telaříková
Horní Lomná, Beskydy

Unikátní stavba se v České republice objevila v Horní Lomné v Beskydech. I přes tropické teploty se místní nadšenci - gorolé slezští - z občanského sdružení Koliba starali o milíř, v němž vypálili dřevěné uhlí, ale také vyrobili salajku neboli potaš, který je důležitou surovinou pro sklářskou a textilní výrobu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Gorolé budovali milíř týden.

Článek

Po týdenní úmorné práci (24 hodin denně), kdy musel být milíř nejen hlídán, ale také blátem uplácáván a ubíjen (až se zmenšil zhruba o jeden a půl metru), jej lidé v sobotu 10. července slavnostně rozebrali.

„Dřevěné uhlí, které jsme si sami vypálili, si rozdělíme a při grilování použijeme. Ale abych pravdu řekl, tak ještě mi doma leží to z loňského roku. Je mi líto je po tak náročné práci použít. Kamarádi jej ale už vyzkoušeli a byli s jeho kvalitou spokojeni,“ přiznal předseda sdružení Koliba Josef Straka a dodal, že jim jde především o to, aby se v Beskydech nezapomnělo na tradiční řemesla a obyčeje spojené se salašnickým hospodařením.

Za humny je drak

Právě proto se loni rozhodli, že vrátí do hor prastarou výrobu dřevěného uhlí, kterou dnešní lidé znají snad jen z pohádky Za humny je drak. Poprvé tedy zhruba po sto letech postavili milíř loni v Košařiskách na Třinecku.

Gorolé slezští

obývají část Těšínského Slezska, hovoří gorolským nářečím. Další gorolé žijí podél karpatského oblouku také na území Polska, Slovenska, Ukrajiny a Rumunska.

Gorolé neboli horalé byli hlavně pastevci ovcí a tomu zasvětili celý svůj život. Gorolské nářečí vzniklé z polštiny ovlivněné valašskou kolonizací nezaniklo, také nadšenci z Jablunkovska a Třinecka je stále používají.

Kromě pálení dřevěného uhlí si během minulého týdne až do soboty mohli návštěvníci akce v Horní Lomné vyzkoušet i hrnčířství, výrobu vlny, drátování či pálení potaše z dřevěného popela. Nechyběly ani tradiční nápoje a pokrmy – například chleba s domácími škvarky a místní nápoj mieduňka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám