Hlavní obsah

V Barceloně plánují netypický outdoorový hostel - mrakodrap z kamení

Novinky, Lucie Poštolková

Zadání bylo vcelku obyčejné: navrhněte sto metrů vysoký mrakodrap uprostřed španělské Barcelony s kavárnou, bazénem, kinem, barem, posilovnou a obchody. Polská společnost se inspirovala v přírodě a vytvořila poněkud netradiční návrh kamenného menhiru - ideální hostel pro odvážné a romanticky založené horolezce.

Foto: Profimedia.cz

Vnější stěny hotelu by měly tvořit horolezecké stěny, které zkušeným horolezcům umožní strávit noc nad městem za použití speciální horolezecké výbavy.

Článek

Budoucí zákazníci hostelu Barcelona Rock budou moci pozorovat v noci hvězdy či probouzející se město. Budou mít i jedinečnou možnost spát přímo pod hvězdami na skalních římsách, jež budou zabezpečeny tak, aby nikdo nemohl ve spánku spadnout, popsal specifický projekt britský list Daily Mail.

Mrakodrap Barcelona Rock od polských architektů vychází svou koncepcí vstříc také horolezcům z celého světa. Ti si mohou při návštěvě Barcelony nejen užívat úžasný výhled, ale pokud budou odvážnější, budou si moci po stěně vylézt až nahoru.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Neobvyklý koncept vytvořila společnost UGO, která vypracovala nekonvenční hostel pro baťůžkáře jako návrh pro mezinárodní soutěž Barcelona 2011.

Polská firma nyní doufá, že se projekt Barcelona Rock stane unikátním palácem španělského města. Podle návrhů by měla mít budova padesát pokojů, kino, bazén, bar, spa, kavárnu, obchody a horolezecké stěny. Stěny hostelu mají tvořit kamenné bloky, každý čtyři metry vysoký. Montovány budou k sobě železobetonovými výztužemi.

Foto: Profimedia.cz

Bloky by k sobě neměly být připevněny natěsno, ale mají mít rozestupy, které v budově umožní cirkulaci vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

"Při hledání inspirace jsme se pokoušeli najít společný prvek pro městské architektonické ikony jako je Sagrada Família, Torre Agbar nebo nedaleké muzeum Moderního umění," vysvětloval jeden z návrhářů.

"Našli jsme ho v Montserratu - na nedalekém pohoří, nejvyšším v Katalánsku, odkud je vidět na Barcelonu. Odtud místní obyvatelé brávali kdysi kameny pro své budovy, když stavěli staré město. Naše základní myšlenka tedy byla, aby budova vypadala jako součást tohoto pohoří," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Kamenné bloky budovy budou také záměrně osázeny rostlinami, které budou útočištěm pro ptáky. Vnější stěny hotelu budou tvořit již zmíněné horolezecké stěny.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám