Hlavní obsah

V anglickém studiu nahrávaly legendy. Teď v něm mohou přespat turisté

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávací studio Sawmills v anglickém Cornwallu bylo místem, kde svá alba nahrávala významná jména ostrovní scény. Natáčely v něm třeba legendární kapely Duran Duran, Oasis, The Verve či Muse. Postupem času se ale studio začalo potýkat s finančními problémy, a tak se do něj dnes namísto interpretů mohou vydat turisté a v domě, kde se psala část hudební historie, přespat.

Foto: Profimedia.cz

Domek je v naprosté izolaci od okolního světa.

Článek

Studio Sawmills bylo mezi muzikanty populární, protože leží v poměrně odlehlé lokalitě. Umělci tak mohli tvořit v izolaci a naprostém poklidu. Tento aspekt nyní mohou ocenit i sami turisté, kteří si dům, čítající celkem sedm ložnic, mohou za rovných tisíc liber (necelých 30 000 korun) pronajmout na víkend. A zájem nejspíš bude, už jen kvůli působivé historii. Například kapela Oasis zde totiž natočila svou debutovou desku Definitely Maybe.

Podle britského Daily Mailu se ovšem mnohem více umělců začalo přiklánět ke stylu „do it yourself“ neboli udělej si sám, a studio se tak potýkalo s finančními problémy. Majitel se proto rozhodl dům, který je obklopený řekou, a je tudíž přístupný jen lodí, pronajmout buď nadšeným hudebním fanouškům, nebo turistům.

Kromě přespání samotného mohou návštěvníci samozřejmě prozkoumat i samotné hudební studio, které je stále funkční a lze ho nadále používat. V domě může přespat až 16 lidí a nachází se zde prostorný obývák i kuchyň.

„Studio je plně vybavené, ale jeho fungování velmi podporuje prázdninový turismus. Občas propásneme nějaká velká hudební jména, protože hosté si dělají rezervace i měsíce dopředu, na rozdíl od muzikantů,“ tvrdí manažer studia Ruth Taylor.

Starat se o hosty je navíc podle Taylora mnohem snazší než o hudebníky. „Každého samozřejmě zajímá studio, takže dělám lidem rychlé prohlídky.“ Nejvytíženější bylo prý v 70. letech, zatímco v dalším desetiletí práce trochu ustala. Hojně využívané bylo opět v 90. letech, k čemuž přispěl rozmach britpopu.

Reklama

Výběr článků

Načítám